Multivers

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Concepție artistică a unui multivers

Multiversul este o mulțime ipotetică de mai multe universuri posibile (inclusiv universul în care ne aflăm) care împreună cuprind tot ceea ce există și poate exista: totalitatea spațiului, a timpului, materiei și a energiei, precum și constantele fizice și legile care-l descriu. Mulți cercetători cred că multiversul este doar o pistă falsă pentru fizică. Criticii multiversului susțin că acesta este pur și simplu mult prea convenabil pentru a explica lucrurile pe care nu le înțelegem- Teoria Big Bang-ului nu ne spune nimic despre ce anume a determinat extinderea rapidă a universului sau ce s-a întâmplat înainte de explozie. Răspunsurile la aceste întrebări le-ar putea da teoria multiversului. Diverse universuri dintr-un multivers sunt numite uneori universuri paralele.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Termenul a fost inventat în 1895 de către filozoful și psihologul american William James.

În anii 1920 fizicienii descoperă particulele elementare și cercetează proprietățile acestora. Electronii însă le rezervă o surpriză: „Când cineva studiază proprietățile atomilor descoperă că realitatea este mai stranie decât și-ar fi închipuit oricine. Particulele au într-adevăr posibilitatea, într-un anumit sens, de a se afla simultan în mai multe locuri.” (cf. Alan Guth, profesor la Institutul de Tehnologie al (statului) Massachusetts) (MIT) din Cambridge, Massachusetts, SUA. Aceasta înseamnă că particulele nu există doar în universul nostru, ci apar și în alte universuri paralele cu al nostru. Alan Guth explică: „În esență, tot ceea ce se poate întâmpla se întâmplă într-una dintre alternative, ceea ce înseamnă că suprapus peste universul cunoscut există un univers alternativ, unde Al Gore este președinte și Elvis Presley este încă în viață.”

Alexander Vilenkin a realizat că dacă inflația universului nu se oprește dintr-o dată peste tot, atunci există întotdeauna o regiune a spațiului în care încă se întâmplă, prin urmare Big Bang-ul nu este un eveniment unic. Andrei Linde și Vilenkin au avansat ideea că Big Bang-uri se întâmplă mereu și noi Universuri se nasc încontinuu ducând la o expansiune eternă, la un multivers.

Posibile dovezi ale existenței multiversului[modificare | modificare sursă]

  • valoarea ciudat de mică a energiei întunecate din universul nostru, alte valori existând în alte universuri
  • în teoria corzilor există 10500 moduri în care extradimensiunile se aglomerează, fiecare posibilitate fiind caracteristică unui univers. Nu se știe încă modul în care se aglomerează dimensiunile suplimentare pentru universul nostru.
  • pe baza unor modele circulare găsite în forma radiațiilor cosmice de fond unii cercetători au tras concluzia că universul nostru s-a ciocnit cu alte universuri în extindere de minim patru ori[1][2]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Clara Moskowitz - Weird! Our Universe May Be a 'Multiverse,' Scientists Say, Livescience, 12 august 2011
  2. ^ Is our universe inside a bubble?, sciencedaily
  • Bernard Carr, ed. (2007) Universe or Multiverse? Cambridge Univ. Press.
  • Deutsch, David (). Splash, ed. Quantum theory, the Church-Turing principle and the universal quantum computer (ed. Proceedings of the Royal Society of London A 400). pp. 97–117. 
  • Ellis, George F.R. (). „Multiverses and physical cosmology”. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. 347 (3): 921–936. arXiv:astro-ph/0305292Accesibil gratuit. Bibcode:2004MNRAS.347..921E. doi:10.1111/j.1365-2966.2004.07261.x.  Citare cu parametru depășit |coauthors= (ajutor);
  • Surya-Siddhanta: A Text Book of Hindu Astronomy by Ebenezer Burgess, ed. Phanindralal Gangooly (1989/1997) with a 45-page commentary by P. C. Sengupta (1935).
  • Brian Greene - The Fabric of the Cosmos: Space, Time, and the Texture of Reality, 2005

Legături externe[modificare | modificare sursă]