Gen cinematografic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Producția cinematografică Pe aripile vântului este un exemplu de film care include elemente din mai multe genuri de film, inclusiv dramă, război și de dragoste.

În teoria filmului, genul cinematografic se referă la metoda de categorizare a filmelor pe baza similitudinilor elementelor narative ale filmului sau a răspunsului emoțional pe care îl oferă. Majoritatea genurilor de film sunt împrumutate din critica de specialitate literară. În afara distincției de bază a genului între ficțiune și documentar (din care au reieșit forme hibrid, ca, de exemplu, docu-ficțiunea și docu-drama), genurile de film pot fi împărțite în mai multe feluri.

Decorul este mediul în care povestea are loc (e.g.[necesită citare], film de război, western sau epopee spațială).

Tema se refera la conceptele explorate de film (e.g., film science - fiction, film sportiv sau film polițist).

Starea se referă la tonul emoțional al producției (e.g., film de comedie, film horror sau dramă).

Formatul se referă la felul în care a fost filmată producția sau tipul de prezentare (e.g., 35 mm, 16 mm sau 8 mm).

De asemenea, filme se mai pot categoriza prin publicul țintă (film pentru copii, pentru adolescenți, pentru femei) sau prin tipul de producție (e.g., film de categoria B, blockbuster).

Genurile cinematografice folosesc adesea și subgenuri, precum în cazul filmelor în care tensiunea se acumulează pentru a crea neliniște, care fac parte din categoria horror psihologic. Genuri care la prima vedere nu par similare, pot fi combinate pentru a forma genuri hibrid, precum combinația de horror și comedie în seria de filme Evil Dead sau între dramă și muzical, ca, de exemplu, filmul Evita. Genuri combinate care se bucură de popularitate sunt comedia romantică și filmele de acțiune - comedie.