Film de proces

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Filmul de proces (în franceză film de procès, în engleză trial film) este un gen cinematografic în care acțiunea are loc (și) în sala de judecată și/sau prezintă diverse proceduri judiciare. Poate reprezenta un caz penal fictiv sau real și se poate termina cu hotărârea juriului sau a judecătorului. De obicei începe cu o infracțiune (o crimă în cele mai dese cazuri), urmată de acțiunile poliției, procuratorii și a avocaților apărării și înfruntările de la tribunal. Abordează diverse teme sensibile, precum pedeapsa cu moartea (Un scurt film despre omor), eroarea judiciară (În numele tatălui) sau eroarea medicală (Verdictul).[1]

Lista American Bar Association[modificare | modificare sursă]

În 1989, American Bar Association a evaluat cele mai bune douăsprezece filme de proces din toate timpurile și a oferit o evaluare juridică detaliată și motivată pentru alegerile sale.[2] Zece dintre filme sunt în limbaengleză; M este în limba germană, iar Patimile Ioanei d'Arc este un film mut francez. Filmele din lista ABA Journal sunt:

Titlu Premiera Note
12 oameni furioși 1957 Nominalizare la 3 premii Oscar. (AFI)
Un om pentru eternitate 1966 Nominalizare la 8 premii Oscar, a câștigat 6. (AFI)[3] Pe baza unui proces real.
Anatomia unei crime 1959 Nominalizare la 7 premii Oscar. Pe baza unui proces real. (AFI)
Procesul maimuțelor 1960 Nominalizare la 4 premii Oscar. Pe baza unui proces real.
Procesul de la Nürnberg 1961 Nominalizare la 11 premii Oscar, a câștigat 2. Pe baza unui proces real.
M - Un oraș își caută ucigașul 1931
Cărările gloriei 1957 Pe baza unui proces real (la curtea marțială).
Patimile Ioanei d'Arc 1928 Pe baza unui proces real.
Procesul 1962
Omul greșit 1957 Pe baza unui proces real.
Să ucizi o pasăre cântătoare 1962 Nominalizare la 8 premii Oscar, a câștigat 3. (AFI)
Verdictul 1982 Nominalizare la 5 premii Oscar. (AFI)

Zece dintre filme au loc (cel puțin parțial) în săli de judecată.

Lista Institutului American de Film[modificare | modificare sursă]

Institutul American de Film a realizat în 2008 lista celor mai bune zece filme dramatice care au loc în sala de judecată. Aceasta cuprinde 5 filme din lista ABA de mai sus — 12 oameni furioși, Anatomia unei crime, Procesul de la Nürnberg, ...Să ucizi o pasăre cântătoare și Verdictul — și încă cinci filme: Evil Angels (A Cry in the Dark, 1988), Oameni de onoare (A Few Good Men), Cu sânge rece (In Cold Blood), Kramer contra Kramer (Kramer vs. Kramer) și Martorul acuzării (Witness for the Prosecution).[1]

Filme de război sau militare[modificare | modificare sursă]

Filmele cu tribunale militare includ de obicei întrebări conflictuale de loialitate, responsabilitatea privind comanda militară, reguli etice și reguli de angajament în luptă, supunere față de autoritatea superioară, politică și conflict de clasă. O listă parțială include:

Titlu Premiera Note
Revolta de pe Caine (The Caine Mutiny)[4] 1954 Film cu Humphrey Bogart,[5] a fost nominalizat la 7 premii Oscar. Filmul descrie evenimentele de la bordul unui distrugător al marinei americane din Al Doilea Război Mondial și curtea marțială ulterioară întrunită pentru ofițerul său la comandă deoarece acesta a provocat o revoltă.
Cărările gloriei (Paths of Glory) 1957 Film alb-negru despre o curte marțială franceză coruptă din Primul Război Mondial.
Town Without Pity 1961 Dimitri Tiomkin și Ned Washington au fost nominalizați la premiul Oscar pentru tema filmului, Town Without Pity, care a fost interpretată de Gene Pitney
King and Country 1964 Regia Joseph Losey. În tranșeele din Franța din timpul Primului Război Mondial, căpitanul britanic Dirk Bogarde trebuie să-l apere pe soldatul Tom Courtenay, care este acuzat de dezertare.
Breaker Morant 1980 O curte marțială pentru soldații australieni organizată de către comandanții lor britanici după Războiul Burilor din Africa de Sud.[6]
Oameni de onoare (A Few Good Men) 1992 Adaptare după o piesă de teatru de pe Broadway de Aaron Sorkin[7] Cu Tom Cruise, Demi Moore și Jack Nicholson.
Regula jocului (Rules of Engagement) 2000 Colonelul Terry Childers, interpretat de Samuel L. Jackson, este adus la curte marțială sub acuzația de a nu respecta regulile angajamentului într-un incident militar la o ambasadă americană în Yemen, cu flashback-uri în Vietnam.
Shaurya 2008 Un film indian regizat de Samar Khan cu Rahul Bose și Kay Kay Menon în rolurile principale. Filmul se bazează pe fundalul conflictului din Kashmir.
Melvilasom 2011 Un film indian bazat pe piesa de teatru cu același nume a lui Soorya Krishna Moorthy, care în sine s-a bazat pe piesa Court Martial de Swadesh Deepak.
American Traitor: The Trial of Axis Sally 2021 Se bazează pe viața lui Mildred Gillars, o cântăreață și actriță americană care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a făcut la radio propagandă nazistă trupelor americane și familiilor acestora de acasă. Gillars și avocatului ei Laughlin se luptă să-i răscumpere reputația.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „American Film Institute, Court Room drama top ten”. . Accesat în . 
  2. ^ „Verone, Patric M. "The 12 Best Trial Movies" from the ABA Journal. November 1989 reprinted in Nebraska Law Journal. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Also on the American Film Institute list. American Film Institute, Court Room drama top ten.
  4. ^ From the 1951 Pulitzer Prize winning novel The Caine Mutiny by Herman Wouk, ISBN: 0-89577-414-3
  5. ^ „Review noting Captain Queeg cross examination”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ 'Breaker' Morant, A film review by Christopher Null”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Excerpt of cross examination in A Few Good Men.

Vezi și[modificare | modificare sursă]