Film cu dezastre

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Film cu dezastre sau film-catastrofă,[1] este un film în care tema principală este un dezastru (cum ar fi calamități naturale, coliziunea planetei cu asteroizi, etc.)

Genul a avut mare succes în anii 1970 odată cu apariția filmului Airport (1970), urmat imediat de filmele The Poseidon Adventure (1972), Earthquake (1974) și The Towering Inferno (1974).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ film-catastrófă la dexonline. Citat:
    „ film-catastrófă s.n. Film care are ca temă o catastrofă (cutremur, inundație etc.) ◊ „Psihologii explică moda filmelor-catastrofă ca o formă de consolare: un sistem inventează o condiție apocaliptică pentru ca, în comparație cu ea, realitatea să apară mai bună și mai potrivită, mai suportabilă.” R.lit. 3 IV 75 p. 23. ◊ „Se pare că genul filmelor-catastrofă s-a încetățenit definitiv odată cu celebrul «Păsările» al lui Hitchcock.” R.l. 25 XI 78 p. 2. ◊ „Conceput în maniera filmelor-catastrofă [...] «Viaductul» aduce în prim-plan figura sinistră, dar reală, a unui maniac care, prin anii ‘30, se «specializase» în dinamitarea podurilor de cale ferată [...]” Săpt. 8 VI 84 p. 5; v. și R.lit. 22 V 75 p. 24 //din film + catastrofă// ”

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]