Giallo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valentina Cortese într-o scenă din La ragazza che sapeva troppo (1963) regizat de Mario Bava, film considerat strămoșul acestui sub-gen italian.

Giallo (pronunție italiană: [dʒallo], plural gialli) este un sub-gen italian slasher din secolul al XX-lea al literaturii și filmului. În Italia, termenul pur și simplu se referă la thrillere, de obicei, de ficțiune polițistă/crimă, mister și sub-genuri de groază, indiferent de țara de origine. Cu toate acestea, în țările vorbitoare de engleză, termenul "Giallo" este folosit pentru a desemna un anumit stil de filme italiene polițiste/de crimă care adesea includ elemente de ficțiune de groază și erotism (similar cu genul francez fantastique). Genul a început la mijlocul/sfârșitul anilor 1960, a atins punctul culminant în popularitate în anii 1970, și, ulterior, a scăzut în următoarele decenii (deși unele producții de acest gen continuă să fie realizate). A fost considerat a fi un predecesor și ca având o influență semnificativă asupra genului american de mai târziu de film slasher.[1]

Cuvântul "Giallo" în limba italiană are sensul de "galben". A fost folosit ca o etichetă care indică că genul thriller derivă din asocierea sa cu o serie de romane copertate de mister ieftine, populare în Italia post-fascistă, acestea având de obicei coperți galbene.[2] Se pot compara cu romanele apărute în România interbelică în „colecția 15 lei” și a doxurilor.

Regizori ai genului[modificare | modificare sursă]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Kerswell, J. A. (2012). The Slasher Movie Book. Chicago Review Press. pp. 46–49. ISBN 1556520107
  2. ^ Needham, Gary. „Playing with Genre: An Introduction to the Italian Giallo”. Kinoeye. Accesat în .