Cardinal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la titlul în cadrul ierarhiei Biserici Catolice. Pentru alte sensuri, vedeți Cardinal (dezambiguizare).
Ornat de cardinal

Cardinal (din latină cardinalis, „foarte important”, de la cardo, „axul ușii”, axul de care este prins un cadran) este o funcție ierarhică, acordată în exclusivitate de papa Romei celor mai apropiați colaboratori ai săi.

Forma completă a titulaturii este „Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalis”, Cardinal al Sfintei Biserici Romane.

Cardinalii formează toți la un loc colegiul cardinalilor. Acestui for îi revine din anul 1179 prerogativa alegerii fiecărui nou papă. În 1586 numărul cardinalilor a fost fixat la 70. Ulterior această prevedere a fost modificată. Drept de vot au doar cardinalii care nu au împlinit vârsta de 80 de ani. În data de 17 noiembrie 2022 numărul total al cardinalilor era de 226, din care cardinali electori erau 127.[1]

În fruntea colegiului cardinalilor stă cardinalul decan. Cardinalul decan poartă în mod tradițional și demnitatea de episcop de Ostia.

În cazul convocării unui conclav pentru alegerea unui nou papă, adunarea ar fi condusă de cardinalul Giovanni Battista Re, la ora actuală decanul colegiului cardinalilor.[2]

Cardinali din Transilvania[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Cardinal electors, catholic-hierarchy.org, accesat la 17 noiembrie 2022.
  2. ^ Approvazione dell’elezione del Decano e del Vice-Decano del Collegio Cardinalizio, press.vatican.va, accesat la 11 martie 2020.

Legături externe[modificare | modificare sursă]