Sari la conținut

Efes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Efes
Patrimoniul Mondial UNESCO
Țara Turcia Modificați la Wikidata
Unitate administrativăProvincia İzmir, Turcia
Selçuk[*], Provincia İzmir Modificați la Wikidata
Referință1018rev-002 Modificați la Wikidata
Efes se află în Turcia
Efes
Efes
Efes (Turcia)
Poziția geografică
Coordonate37°56′23″N 27°20′55″E ({{PAGENAME}}) / 37.939722°N 27.348611°E Modificați la Wikidata
* Lista Patrimonului Mondial
** Regiunile după clasificarea UNESCO

Efes este un oraș antic (azi în ruină) pe coasta de vest a Asiei Mici, la sud de Izmir. A fost întemeiat în secolul XI î.Hr. de coloniști ionieni (greci), devenind în cursul timpului unul din cele mai dezvoltate centre religioase și comerciale. S-a aflat, rând pe rând, sub diferite ocupații străine. Templul zeiței Artemis din Efes, construit în secolul VI î.Hr., una din cele 7 minuni ale lumii antice, a fost incendiat în anul 356 î.Hr., de un cetățean din Efes cu numele de Herostrat, din dorința de a deveni celebru. Orașul a fost ocupat de romani în anul 133 d.Hr., devenind capitala provinciei romane Asia. A suferit pierderi însemnate la cutremurele de pământ din anii 358 și 365 d.Hr. În secolul VII d.Hr., Efesul a decăzut.

În Efes a activat o anumită perioadă apostolul Pavel, probabil și Apostolul Ioan. Conform tradiției creștine, în imediata apropiere a orașului ar fi locuit Fecioara Maria (la poarta Panaghia Kapuli), iar în interiorul orașului, Luca Evanghelistul.

La Efes au avut loc trei concilii (sinoade) bisericești: în 190 d.Hr. (conciliu convocat de Policrat pentru a fixa data sărbătoririi Paștelui), în 431 d.Hr. (sub împăratul Teodosiu al II-lea, la care s-a condamnat nestorianismul si s-a stabilit dogma întrupării lui Iisus Hristos) și în 449 d.Hr. (la care s-a susținut monofizitismul).

Aria arheologică actuală cuprinde vestigii importante din perioada elenistică și romană (agora, forum, odeon, biblioteca lui Celsus, stadion etc), precum și din epoca bizantină (ruine de biserici).

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Efes la Wikimedia Commons