Sfântul Ambrozie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sf. Ambrozie
AmbroseOfMilan.jpg
Date personale
Născut339
Colonia Augusta Trevorum, Gallia Belgica, azi în Germania
Decedat4 aprilie 397
Mediolanum, Italia
Înmormântat basilica di Sant'Ambrogio[*][[basilica di Sant'Ambrogio (Romanesque church in Milan)|​]] Modificați la Wikidata
Părinți Aurelius Ambrosius[*][[Aurelius Ambrosius |​]] Modificați la Wikidata
Frați și surori Satyrus of Milan[*][[Satyrus of Milan (saint)|​]]
Saint Marcellina[*][[Saint Marcellina (Sister of Saint Ambrose of Milan)|​]] Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
filozof
teolog[*]
preot catolic[*]
politician Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiMilano[2] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină[3][4]
limba greacă veche Modificați la Wikidata
Venerație
Venerat înBiserica Catolică, Biserica Ortodoxă, Biserica Luterană, Biserica Anglicană
Rămășițe pământeștiBazilica Sant'Ambrogio, Milano
Sărbătoare7 decembrie
ÎnsemneEpiscop, carte
Patronajeapicultori, albine, animale domestice, Comisariatul francez, ucenicie, studenți, orașul Milano
Alte informațiiDoctor al Bisericii
Gloriole.svg Sfinți

Sfântul Ambrozie, în latină Sanctus Ambrosius, în italiană Sant'Ambrogio, în engleză Saint Ambrose, (* ca. 339, Colonia Augusta Trevorum, azi Trier - † 4 aprilie 397, Mediolanum, azi Milano) a fost un episcop, teolog și unul din cei patru părinți ai Bisericii Apusene, doctor al Bisericii.

Activitate[modificare | modificare sursă]

A făcut studii literare și juridice și a început să cerceteze învățătura creștină. După terminarea studiilor a practicat câțiva ani avocatura, și la vârsta de 34 de ani a ajuns guvernator al provinciilor Emilia și Liguria, din nordul Italiei, cu sediul la Milano.

În anul 374 episcopul de Milano a murit, creștinii s-au adunat să aleagă un nou episcop, dar din cauza disputelor între creștini și arieni nu se putea ajunge la un numitor comun. Intervenția guvernatorului Ambrozie în această problemă a făcut ca mulțimea să-l aleagă episcop și, cu toată împotrivirea sa, a fost ratificat ca episcop de împărat și de episcopii apropiați. Astfel, la 24 noiembrie 374, Ambrozie a fost botezat, iar la 7 decembrie 374 a fost consacrat episcop și înscăunat ca întâistătător al Episcopiei de Milano.

Pentru a-și completa cultura teologică, Ambrozie a studiat intens operele lui Origene, operele sfinților părinți greci și îndeosebi Biblia, pe care a învățat-o aproape pe de rost.

A câștigat încrederea tinerilor împărați Grațian și Valentinian al II-lea, precum și a împăratului Teodosie I, care preferau să locuiască la Milano; el le era părinte spiritual și nu a ezitat să-l oprească pe Teodosie I de a intra în biserică după masacrul de pedepsire a populației din Tesalonic, până când nu a făcut pocăință publică.

Sfântul Ambrozie, contemporan cu Papa Liberiu, a îndemnat-o pe sora sa, Marcela, (Marcelina?) care primise vălul monastic chiar de la Papa Liberiu, să cinstească memoria fericitului Liberiu, deoarece a fost un om foarte sfânt iar mijlocirea lui dobândește haruri. Aceste cuvinte au restabilit în timp adevărata dimensiune a papei Liberiu, care fusese calomniat mult timp, din cauza păcatului de a ceda presiunii împăratului roman, condamnându-l pe Atanasie din Alexandria.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

De la Sfântul Ambrozie au rămas scrieri dogmatice, scripturale, tratate de morală, de ascetism și 91 de scrisori. Reconsiderând toate ideile expuse de scriitorul roman, Ambrozie demonstrează că religia creștină poate asimila, fără a fi în primejdie să altereze mesajul său, toate valorile naturale pe care lumea păgână, îndeosebi cea romană, a știut să le exprime.

Sărbători[modificare | modificare sursă]

Sfântul Ambrozie se stinge în ziua de 4 aprilie 397, dar cuvântul său aprins luminează și astăzi, fiind unul dintre marii Sfinți Părinți ai Bisericii.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Divi Ambrosii Episcopi Mediolanensis Omnia Opera, 1527
  • Hans von Campenhausen⁠(en), Ambrosius von Mailand als Kirchenpolitiker, Berlin 1929;
  • Sorin Dan Damian, Liturghia Sf. Ier. Ambrozie, episcopul Mediolanului (374-397), traducere din limba latină, istoric și comentariu liturgic, Editura Galaxia Gutenberg, Cluj Napoca, 2011 (188 pagini), ISBN 978-973-141-336-5;
  • Ernst Dassmann, Die Frömmigkeit des Kirchenvaters Ambrosius von Mailand, Münster 1965.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  
  2. ^ „Sfântul Ambrozie”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ Nouveau Dictionnaire des auteurs de tous les temps et de tous les pays[*], p. 74  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Mirabile: Archivio digitale della cultura medievale 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sfântul Ambrozie