Nestorianism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Predica unui preot nestorian , pictură chineză .

Nestorianismul este o doctrină hristologică care a apărut în Biserică în secolul V. Nestorianismul a fost o încercare de a explica rațional și de a înțelege încarnarea Logosului divin, cea de-a doua persoană a Sfintei Treimi, Omul Iisus Hristos. Nestorianismul învață că cele două esențe divină și umană sunt separate și sunt două persoane: omul Iisus Hristos și Logosul divin, care locuiește în om. De aceea, nestorienii resping terminologia "Dumnezeu a suferit" sau "Dumnezeu a fost răstignit", pentru că ei cred că omul Iisus Hristos a suferit. Mai mult, ei resping termenul Theotokos (Nascătoare de Dumnezeu) dat fecioarei Maria, utilizând în schimb termenul Christotokos (Născătoare de Hristos) sau Anthropotokos (Născătoare de om). Este considerat erezie.

Originile nestorianismului[modificare | modificare sursă]

Ideile nestoriene au apărut pentru prima dată în scrierile lui Diodor din Tars împotriva ereziei lui Apolinarie. Pentru a respinge apolinarianismul, Diodor a scris că la începutul Întrupării și după Întrupare, naturile divină si umană ale lui Iisus Hristos au fost separate în așa fel încât au rămas complet independente, fără să se unească în vreun fel.

Aceste idei au fost dezvoltate mai târziu de Teodor de Mopsuestia (3??-429), un teolog al școlii antiohiene. Teodor a învățat că naturile umană și divină ale lui Hristos au fost complet separate, că ar fi existat doar o formă de contact între ele, dar nici o uniune de vreun fel. Dezvoltând aceste idei, Teodor a scris că Omul Iisus a fost născut de Fecioara Maria în mod natural și cu toate greșelile umane, iar Dumnezeu Logosul (Cuvântul), cunoscând triumful Omului asupra păcatului, a ales să răscumpere umanitatea prin Omul Iisus unindu-se cu El prin Har încă de la concepția Sa. Datorită triumfului său asupra păcatului, Omul Iisus a fost demn să fie numit Fiul lui Dumnezeu în timpul Teofaniei. Apoi, după biruința sa completă asupra păcatului din timpul răstignirii, a fost unit mai mult cu Logosul Divin, devenind instrumentul prin care Dumnezeu a salvat omenirea.

Avînd la bază aceste idei, Teodor a fost primul care s-a opus numirii lui Iisus Hristos ca Dumnezeu. De aceea, s-a opus termenilor de "Dumnezeu a fost răstignit", "Dumnezeu a suferit ", sau "Dumnezeu s-a născut ", pentru că, credea el, numai Omul Iisus s-a născut, iar Dumnezeu a sălășluit în Omul Iisus. Pentru acest motiv, Teodor l-a numit pe Iisus Teofor (Purtător de Dumnezeu). S-a opus de asemenea folosirii apelativului de Theotokos (Născătoare de Dumnezeu) dat Fecioarei Maria, pentru că, credea el, aceasta ar fi dat naștere numai Omului Iisus. Convingerile lui Teodor au fost eretice, pentru că, urmând logica afirmațiilor sale până la capăt, se ajunge la negarea mântuirea și salvarea; dacă numai Omul Iisus a suferit pe cruce și a murit pentru păcatele oamenilor, cum ar fi posibil ca suferința unui om să mântuiască întreaga omenire?

Nestorianismul ca învățătură publică[modificare | modificare sursă]

Răspândirea ideilor nestoriene se mărginea inițial doar la scrierile lui Diodor, Teodor de Mopsuestia și ale cercului restrâns de adepți ai acestora din Antiohia. Totuși, în anul 428, împăratul Teodor al II-lea i-a cerut preotului călugăr antiohian Nestorie, cunoscut pentru zelul său, să vină la Constantinopol. Nestorie, care l-a adus cu el și pe preotul Anastasie, a fost făcut arhiepiscop al Constantinopolului. Într-o serie de omilii (predici) ținute la Constantinopol, Anastasie a negat existența une Persoane Teandrice (Dumnezeu-Om) în Iisus Hristos, afirmând separarea netă a persoanelor divină (Dumnezeu-Cuvântul) și umană (Iisus Hristos) și a atacat utilizarea termenului Theotokos pentru Maica Domnului, utilizând în schimb apelativul de Anthropotokos (Născătoare de om). Poziția lui a dat naștere la controverse, întrucât credincioșii constantinopolitani erau obișnuiți să o cinstească pe Maica Domnului cu numele de Născătoare de Dumnezeu (Theotokos). Nestorie a luat apărarea lui Anastasie în predicile sale, prin care a răspândit într-o formă extremă învățăturile lui Teodor din Mopsuestia, printre care utilizarea apelativului de Christotokos în loc de Theootokos pentru Maica Domnului.

Teologii din Constantinopol s-au ridicat împotriva scrierilor lui Nestorie și l-au acuzat că propovăduia erezia lui Paul de Samosata (vezi articolul despre Antitrinitarism). În anul 429, Nestorie a întrunit la Constantinopol un sinod în cadrul căruia i-a condamnat pe cei care nu erau de acord cu el.

Conciliul de la Efes[modificare | modificare sursă]

Doctrina nestorianismului , susținută de Nestorie l-a adus într-un conflict cu Chiril , patriarhul Alexandriei . În anul 431 , Nestorie i-a cerut împăratului să convoace un nou sinod , spera el că în acel sinod nestorianismul își va dovedi ortodoxia . Conciliul a fost ținut la Efes , în Asia Mică , iar decizia conciliului a fost anatemizarea nestorianismului , considerat erezie . Nestorie s-a retras într-o mănăstire unde și-a petrecut ultimii ani ai vieți , iar bisericile ce îi susțineau doctrina s-au separat de Biserica Imperială , formând Biserica Nestoriană sau Biserica Răsăritului .

Răspândirea nestorianismului[modificare | modificare sursă]

După conciliu , nestorienii au fost persecutați pentru erezia lor . Pentru a scăpa s-au refugiat în zonele învecinate din Persia , unde au întemeiat comunități . Persia devenise noua patrie a nestorianismului . Cu toate acestea , creștinii nestorieni au fost persecutați de perșii zoroastrieni , ce considerau nestorianismul o mișcare romană ce ar putea provoca revolte . După ce nestorienii s-au separat oficial de creștinii din imperiu , autoritățile zoroastriene s-au aliat cu nestorienii , trăind în pace și înființând Biserica Persană .

Acum ferm stabilită în Persia și bine organizată cu centre la Nisibis , Ctesiphon și Gundeshapur , și având numeroase episcopi și mitropoli , Biserica Nestoriană trimite misionari dincolo de granițele persane .

În anul 635 , misionarii nestorieni conduși de preotul persan Alopen pătrund în China . Aceștia ajung la Chang'an , capitala dinastiei Tang , unde îi prezintă noile idei împăratului Taizong . Împăratul le-a îngăduit să construiască biserici pe teritoriul chinez . Astfel , a fost fondată Biserica Chineză , o altă biserică nestoriană , dar care va supraviețui doar 200 de ani . În anul 845 , împăratul Wuzong a dat un decret prin care a interzis toate religiile străine printre care și nestorianismul . Cu toate acestea , nestorianismul a fost introdus din nou în China , și chiar în India și Coreea prin intermediul cuceririlor mongole .

În ziua de astăzi Biserica Nestoriană întrunește comunități importante doar în Siria , Irak și Iran .