Metronidazol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Metronidazole.svg

Metronidazol este un antiinfecțios cu spectru larg de acțiune.

Compoziție: Comprimate orale conținând metronidazol 250 mg. Acțiune farmacoterapeutică: Chimioterapic activ față de Trichomonas vaginalis, Lamblia intestinalis, Entamoeba hystolitica și bacterii anaerobe. Folosit de asemenea, conform studiilor mai recente, și în tratamentul demodicidozei, produsă de acarianul demodex folliculorum - (vezi the online journal of dermatology) [1]).

Indicații[modificare | modificare sursă]

Tricomoniază vaginală și uretrală, lambliază, dizenterie hepatică și abcese hepatice amebiene, infecții cu anaerobi.

Mod de administrare și posologie[modificare | modificare sursă]

În trichomoniază, la adulți, oral (după mese), câte 1 comprimat de 3 ori pe zi, timp de 7-10 zile; tratamentul partenerului este obligatoriu pentru a evita reinfectarea; în caz de eșec se poate repeta cura după 4-6 săptămâni. În lambliază, la adulți, câte 1 comprimat de 3 ori pe zi, 7-10 zile; la copiii de 2-5 ani, cate 1/2 comprimat de 3 ori pe zi; la cei de 5-10 ani, câte 1 comprimat de 3 ori pe zi, 7-10 zile. În amebiază, la adulți, 2-3 comprimate de 3 ori pe zi, 5-10 zile; la copii 35-50 mg /kg corp pe zi, fracționat în 3 doze, timp de 10 zile. În infecțiile cu anaerobi, la adulți, câte 2-3 comprimate la fiecare 8 ore, 7-10 zile.

Reacții adverse[modificare | modificare sursă]

Greață, gust metalic, limbă încărcată, cefalee (relativ frecvent), diaree, uscăciunea gurii, neplăcere epigastrică, vărsături, arsuri vaginale, erupții cutanate, amețeli, somnolență, leucopenie trecătoare (rareori); febră, congestie nazală, disurie, scăderea libidoului, polinevrită, vertij, ataxie, convulsii (foarte rar).

Contraindicații și precauții[modificare | modificare sursă]

Metronidazolul este contraindicat la bolnavii cu discrazii sanguine (tratamentul se face sub controlul hemoleucogramei), psihoze și boli neurologice active, alergie la medicamente; se evită în primele 3 luni de sarcină și prudență în continuare; nu se administrează la lăuze și în perioada de alăptare.

Interacțiuni medicamentoase[modificare | modificare sursă]

Asocierea băuturilor alcoolice este contraindicată, deoarece pot apărea reacții de tip disulfiram (grețuri, vărsături, congestia feței, stare de rău); prudență în asociere cu anticoagulante orale (risc crescut de accidente hemoragice).

Formă de prezentare[modificare | modificare sursă]

Flacon cu 20 de comprimate. Valabilitate: 2 ani de la data fabricației.

Condiții de păstrare[modificare | modificare sursă]

La adăpost de lumină și umiditate, la temperatura de -15 - +25 grade Celsius.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ #redirect[1]