Salvarsan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Salvarsan
Salvarsan.png
Formula structurală
Salvarsan-montage.png
Structura moleculară
Denumiri
Alte denumiri sau sinonimeArsfenamină
Identificare
Număr CAS139-93-5
PubChem8774[1]  Modificați la Wikidata
ChemSpider8444[2]  Modificați la Wikidata
UNII8BAJ8WP85I  Modificați la Wikidata
KEGGC11744[3]  Modificați la Wikidata
SMILES
InChI
Date chimice
FormulăC12H14As2Cl2N2O2
Masă molară437,886 u.a.m.[1]  Modificați la Wikidata


Salvarsanul, numele comercial al arsfenaminei, este o combinație organică a arsenului, medicament descoperit în anul 1909 de Paul Ehrlich folosit pentru tratarea sifilisului. Poate fi considerat ca primul antibiotic descoperit de om.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Medicamentul a fost descoperit de chimistul și medicul german Paul Ehrlich și omul de știință japonez Sahachiro Hata la data de 31 august 1909, fiind comercializat în anul 1910 sub numele de „Salvarsan”. Numele provine din cuvintele latine salvare și arsenicum, ceea ce în traducere ar însemna „arsenul care vindecă”. Descoperirea este deosebit de importantă, deoarece este primul antibiotic descoperit în lume, având o acțiune bactericidă asupra germenului Treponema pallidum care produce sifilisul, și asupra spirochetelor în general.

În cercetările sale Paul Ehrlich a luat în considerare rezultatele obținute de Robert Koch în combaterea bolii somnului cu atoxil (Sodiu-4-Aminofenilhidrogenarsonat, Atoxyl®). P. Ehrlich a bănuit că atoxilul avea la bază arsenul cu trei legături și că acesta era răspunzător de efectul terapeutic.

Utilizând diferite substanțe într-o serie de experimente pe animale de laborator infectate cu spirochete, Ehrlich a selectat salvarsanul. Firma Hoechst a început producerea medicamentului pentru combaterea sifilisului în 1910, iar chipul lui P. Ehrlich, descoperitorul salvarsanului, a apărut pe bancnota de 200 de mărci germane.

  1. ^ a b c d e f g h i j k l „Salvarsan”, Salvarsan (în engleză), PubChem, accesat în  
  2. ^ a b Arsphenamine dihydrochloride (în engleză), ChemSpider, accesat în  
  3. ^ a b arsphenamine (în engleză), ChEBI, accesat în