Lista țărilor în funcție de bugetul guvernamental

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Harta globală a țărilor lumii în funcție de veniturile totale ale administrației centrale, ca pondere din PIB[1]
Harta globală a țărilor lumii în funcție de cheltuielile totale ale administrației centrale, ca pondere din PIB[2]

Lista țărilor în funcție de bugetul guvernamental este o listă a țărilor și teritoriilor lumii în funcție de valorile anuale ale veniturilor și cheltuielilor autorităților centrale. Lista include state suverane și teritorii dependente autonome, conform standardului ISO 3166-1 al Organizației Internaționale de Standardizare.

Următoarele tabele prezintă soldul bugetului guvernamental, în milioane USD sau milioane LCU[N 1], precum și ca procent din produsul intern brut (PIB), conform datelor publicate de Agenția Centrală de Informații[3][4] și Banca Mondială.[5][6][7][8][9].

Conform Agenției Centrale de Informații, excedentul (+) sau deficitul (-) bugetar reprezintă diferența dintre veniturile și cheltuielile guvernului, exprimată ca procent din PIB. O valoare pozitivă (+) indică faptul că veniturile au depășit cheltuielile (excedent bugetar), în timp ce o valoare negativă (-) evidențiază contrariul (deficit bugetar). Normalizarea datelor, prin împărțirea soldului bugetar la PIB, facilitează comparațiile între țări și indică dacă un guvern național economisește sau împrumută bani. Țările cu deficit bugetar ridicat (raportat la propriul PIB) se confruntă, în general, cu mai multe dificultăți în colectarea fondurilor necesare finanțării cheltuielilor decât cele cu deficit mai redus[10].

Potrivit Băncii Mondiale, veniturile reprezintă încasări în numerar din impozite, contribuții sociale și alte venituri, cum ar fi amenzi, taxe, chirii și venituri din proprietăți sau vânzări. Granturile sunt, de asemenea, considerate venituri, dar nu sunt incluse în acest indicator. Granturile și alte venituri includ încasări nerambursabile din partea unor guverne străine, organizații internaționale sau alte entități guvernamentale, dobânzi, dividende, chirii, încasări nerambursabile în scopuri publice (cum ar fi amenzi, taxe administrative și venituri antreprenoriale din proprietatea guvernamentală) și încasări voluntare, neretribuite, nerambursabile, altele decât granturile. Cheltuielile sunt plăți în numerar efectuate pentru desfășurarea activităților curente ale guvernului privind furnizarea de bunuri și servicii. Acestea includ plățile către angajați (salarii și prime), dobânzile, subvențiile, bursele, beneficiile sociale și alte cheltuieli, cum ar fi chirii sau dividende[11].

Lista țărilor în funcție de bugetul guvernamental conform Agenției Centrale de Informații[modificare | modificare sursă]

În tabelul următor, pentru fiecare țară/teritoriu, datele CIA reprezintă valori ale „veniturilor” și „cheltuielilor” calculate pe baza cursului de schimb, nu în termeni de paritate a puterii de cumpărare (PPC)[10]. Sortarea este alfabetică după codul țării, conform ISO 3166-1 alpha-3.

Lista țărilor în funcție de bugetul guvernamental conform Băncii Mondiale[modificare | modificare sursă]

În tabelul următor, pentru fiecare țară/teritoriu, valorile BM reprezintă „venituri”, „granturi” și „cheltuieli”, exprimate în LCU (Local Curency Units)[N 1], valori curente și ca pondere din PIB. Sortarea este alfabetică după codul țării, conform ISO 3166-1 alpha-3.

Notă[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b LCU = Local Currency Unit. O „monedă locală” (local currency) reprezintă moneda cel mai frecvent utilizată într-o țară, de obicei moneda națională

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Our World in Data. „Government revenues as a share of GDP” [Veniturile guvernamentale ca pondere din PIB]. Accesat în . 
  2. ^ Our World in Data. „Central government expenditure as share of GDP” [Cheltuielile guvernamentale centrale ca pondere din PIB]. Accesat în . 
  3. ^ a b c Agenția Centrală de Informații. „The World Factbook | Budget” [The World Factbook | Buget]. Accesat în . 
  4. ^ a b c Agenția Centrală de Informații. „The World Factbook | Budget surplus (+) or deficit (-)” [The World Factbook | Excedent (+) sau deficit (-) bugetar]. Accesat în . [nefuncționalăarhivă]
  5. ^ a b Banca Mondială. „Revenue, excluding grants (current LCU)” [Venituri, cu excepția granturilor (LCU, valori curente)]. Accesat în . 
  6. ^ a b Banca Mondială. „Revenue, excluding grants (% of GDP)” [Venituri, cu excepția granturilor (% din PIB)]. Accesat în . 
  7. ^ a b Banca Mondială. „Grants and other revenue (current LCU)” [Granturi și alte venituri (LCU, valori curente)]. Accesat în . 
  8. ^ a b Banca Mondială. „Expense (current LCU)” [Cheltuieli (LCU, valori curente)]. Accesat în . 
  9. ^ a b Banca Mondială. „Expense (% of GDP)” [Cheltuieli (% din PIB)]. Accesat în . 
  10. ^ a b Agenția Centrală de Informații. „Definitions and Notes” [Definiții și note]. Accesat în . 
  11. ^ Banca Mondială. „Metadata Glossary” [Glosar Metadate]. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]