Macao

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pagina „Macau” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți Macau (dezambiguizare).
Regiunea administrativă specială Macao a Republicii Populare Chineze[1]
中華人民共和國澳門特別行政區

Região Administrativa Especial de Macau da República Popular da China
Drapelul Stema
Stema
Imnul naționalMarșul Voluntarilor
《義勇軍進行曲》
Marcha dos Voluntários
Amplasarea
Amplasarea
Limbi oficiale Chineză, portugheză[2]
Etnonim Macanez
Sistem politic
 -  Director executiv al orașului Macao Fernando Chui Sai On
 -  Președintele
Curții de Apel Finală
Sam Hou Fai
 -  Președintele Adunării Legislative din Macao Lau Cheok Va
Legislativ Legislative Assembly of Macau[*]
Stabilit
 -  Portugalia - post de tranzacționare administrativ 1557 
 -  Colonie portugheză 1 decembrie 1887 
 -  Transferul de suveranitate către RPC 20 decembrie 1999 
Suprafață
 -  Total 29,5 km² 
Populație
 -  Estimare 2010 544,600[3] (locul 165)
 -  Recensământ 2001 435,235[4] 
 -  Densitate 18,568 loc/km² (locul 1)
PIB (PPC) estimări 2009
 -  Total 31.271 miliarde USD 
 -  Pe cap de locuitor 59,451 USD (locul 2)
PIB (nominal) estimări 2009
 -  Total 21.700 miliarde USD (locul 94)
 -  Pe cap de locuitor 39,800 USD (locul 18)
IDU  0.944[5] (foarte ridicat) (locul 25)
Monedă Pataca (MOP)
Prefix telefonic 853
Domeniu Internet .mo
ISO 3166-2 MO
Fus orar MST (UTC+8)
 -  Ora de vară (ODV) neobservat

Regiunea administrativă specială Macao (Àomén) a Republicii Populare Chineze (Chineză:中華人民共和國澳門特別行政區 (tradițional), 中华人民共和国澳门特别行政区 (simplificat)), în formă scurtă Macau sau Macao (forma scurtă în chineză: 澳門 (tradițional),澳门 (simplificat) [Àomén] deci informal cunoscută ca "馬交"), este un mic teritoriu pe coasta de est a Chinei. Se află la 70 km sud-vest de Hong Kong și la 145 km de Guangzhou. Este una dintre cele mai vechi colonii europene din China, datând încă din secolul al XVI-lea. Guvernul portughez a transferat Republicii Populare Chineze suveranitatea asupra acestei regiuni în 1999, și este momentan condusă ca o Regiune Administrativă Specială a Republicii Populare Chineze. Residenții din Macau vorbesc preponderent cantoneza ca limbă maternă; chineza Mandarin, portugheza și engleza.

În sens larg, locuitorii din Macau se numesc macanezi. În sens mai restrâns, însă, acest termen se referă la un grup etnic din Macau, de origine portugheză, de obicei amestecat cu sânge chinez.

Alături de relicvele istorice coloniale, cele mai mari atracții în Macau sunt cazinourile. Deși există multe forme de jocuri de noroc legale, cel mai popular joc este Pai Gow, un domino chinezesc. Jucătorii din Hong Kong fac adeseori excursii de o zi în Macau. Între Hong Kong și Macau există 24 de ore pe zi, zilnic, un sistem bine pus la punct de transporturi.

Numele Macao[modificare | modificare sursă]

Se spune că numele "Macau" ar deriva din "'Templo de A-Má" (媽閣廟 cantoneză Jyutping: Maa1 Gok3 Miu6, în pronunțare locală: Maa5 Gok3 Miu6 or Maa5 Gok3 Miu5), un monument încă existent, construit în 1448 dedicat zeiței Matsu. Numele chinezesc 澳門 (pinyin: Àomén, în cantoneză Jyutping: Ou3 Mun4) înseamnă "porți de intrare". "Porți" se referă la niște munți în formă de poartă, Nantai și Beitai.

Sau altă sursă: "Ao" de la numele anterior numelui Macau "Heung San O". Macau mai este cunoscut și ca Ho King O (壕鏡澳; Haojing'ao; "Trench-mirror Inlet"), Heung San O (香山澳; Xiangshan'ao; "Fragrant-mountain Inlet"), Lin Do (蓮島; Liandao; "Lotus Island"), ca ș "Soda port" (疏打埠).

În timp ce Àomén/Ou3 Mun4 este numele tradițional chinezesc al locului, se obișnuiește ca printre populația vorbitoare de cantoneză a teritoriului să se folosească numele portughez atunci când vorbesc în cantoneză, pronunțându-l Maa3 Gaau1 (în romanizare Jyutping), și redându-l ocazional fonetic ca 馬交 în caractere chinezești.

Forma "Macao" a fost forma originală portugheză de pronunție și a fost reținută în cele mai multe limbi europene. În portugheza modernă, pronunția corectă este "Macau". De-a lungul secolului al XX-lea, pronunția oficială "Macau" a devenit tot mai comună în sursele de limbă engleză, incluzând cea mai mare parte a mediei scrise.

De la preluarea suveranității, guvernul de la Macau consideră "Macao" a fi pronunția oficială a numelui, în timp ce "Macau" rămâne pronunția oficială în portugheză. Aceasta este practica urmată în documentele oficiale, cum ar fi pașapoartele și formele de imigrare.

Transcrierea pinyin "Aomen" a fost folosită ocazional în limba engleză, ca și cum ar fi numele oficial al Macau. Oricum, nu este cazul, doar "Macao" fiind oficial în engleză.

Demografie[modificare | modificare sursă]

Macao are o populație de aproximativ 630000 locuitori. Grupuri etnice: chinezi 92.4%, alți 7.6%(portughezi; macanezi - grup etnic din Macao de origine portugheză și chineză; japonezi; filipinezi, etc).

Religiile principale: Shenism (religia tradițională chineză), Budism, Taoism, Creștinism etc.

Rata fertilității: 0.91 copii născuți/femeie, cea mai mică din întreaga lume.

Rata natalității este de 8,9‰, printre cele mai mici din lume. Rata mortalității: 4,1‰.

Alfabetizare: 94.5%. Limbile oficiale sunt portugheza și chineza.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ As reflected in the Chinese text of the Macau emblem, the text of the Macao Basic Law, and the Macao Government Website, the full name of the territory is the Macao Special Administrative Region of the People's Republic of China. Although the convention of "Macao Special Administrative Region" and "Macau" can also be used.
  2. ^ The Macau Basic Law states that the official languages are "Chinese and Portuguese." It does not explicitly specify the standard for "Chinese". While Standard Mandarin and Simplified Chinese characters are used as the spoken and written standards in mainland China, Standard Cantonese and Traditional Chinese characters are the long-established de facto standards in Macau.
  3. ^ Population estimate of Macao (2nd Quarter/2010) ('000)”. Statistics and Census Service. Macao SAR Government. http://www.dsec.gov.mo/TimeSeriesDatabase.aspx?KeyIndicatorID=12. Accesat la 24 octombrie 2010. 
  4. ^ Global Results of Census 2001”. Statistics and Census Service. Macao SAR Government. http://www.dsec.gov.mo/getAttachment/8314999b-50ec-4b19-be6a-2ec5900067b2/E_CEN_PUB_2001_Y.aspx. Accesat la 24 octombrie 2010. 
  5. ^ Macao in Figures 2010” (în en). Statistics and Census Service, Macau SAR. 2010. http://www.dsec.gov.mo/getAttachment/6ba9054b-39ed-4a06-95fa-be5fdc961af1/E_MN_PUB_2010_Y.aspx. Accesat la 1 iulie 2010. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Zhongwen.svg Acest articol conține text în limba chineză. Fără suport de afișare corespunzător, se pot vedea semne de întrebare, pătrățele sau alte simboluri în locul caracterelor chinezești.
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Macao
Guvernare
Informații generale
Călătorie
Educație specială și dezvoltarea copiilor
Sporturi