Insulele Cayman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Cayman Islands
Drapelul Insulelor Cayman Stema Insulelor Cayman
flag of the Cayman Islands[*] Coat of arms of the Cayman Islands[*]
DevizăHe hath founded it upon the seas
(engleză: El le-a fondat dincolo de mări)
Imnul naționalGod Save the Queen
Amplasarea Insulelor Cayman
Centru administrativ George TownGeorge Town
Limbi oficiale engleza
Sistem politic Teritoriu britanic de peste mări
 -  Regină Elisabeta a II-a
 -  Guvernator Helen Kilpatrick
Legislativ Legislative Assembly of the Cayman Islands[*]
Suprafață
 -  Total 260 km² (locul 206)
 -  Apă (%) 1,6%
Populație
 -  Recensământ  45.017 (locul 208)
 -  Densitate 139,5 loc/km² 
Monedă Dolar Cayman (KYD)
Prefix telefonic +1-345
Domeniu Internet .ky
ISO 3166-2 KY
Fus orar UTC-5

Insulele Cayman sunt un teritoriu al Regatului Unit aflate în vestul Mării Caraibelor și cuprinzând insulele Grand Cayman, Cayman Brac, și Little Cayman. Este al cincilea centru financiar ca mărime de pe glob, și totodată una dintre cele mai populare destinații pentru scufundări subacvatice.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Insulele Cayman sunt un fragment al unui lanț muntos subacvatic. Cu timpul, insulele au fost înconjurate de recife de corali. Ele fac parte din Arhipelagul Antilele Mari. Arhipelagul este format din trei insule coraligene :Grand Cayman (cea mai mare dintre ele cu o lungime de 30 kilometri și cu lățimea de șase kilometri), Little cayman și Cayman Brac. Pe cele două insule mai mici, situate la o distanță de aproximativ 140 kilometri la nord de Grand Cayman, trăiesc numai 1.500 de oameni, din care mai puțin de o sută pe Little Cayman.

Economie[modificare | modificare sursă]

Baza economiei o reprezintă industria serviciilor financiare internaționale și turismul. Ca în cazul Elveției, Insulele Cayman sunt un adevărat paradis fiscal, ceea ce face ca numeroși străini bogați să se stabilească aici și să își depună banii în băncile locale. În prezent, străinii reprezintă aproximativ 40% dintre locuitorii insulelor, iar vilele luxoase sunt o dovadă grăitoare a bogăției lor.
Până nu demult, locuitorii arhipelagului trăiau exclusiv din vânzarea nucilor de cocos și a produselor obținute prin prelucrarea acestora, dar în prezent baza existenței lor este asigurată de turism. Cele trei insule Cayman din mijlocul Mării Caraibilor și în special, plajele lor albe nesfârșite reprezintă unul dintre cele mai populare locuri de odihnă de pe glob.
Agricultura constă în : culturi de cocotieri, orez, fructe tropicale; creșterea animalelor și a broaștelor țestoase de mare. Pescuit : țestoase de mare, bureți de mare și scoici producătoare de perle. Industria cuprinde industria alimentară (rom).

Personalități marcante[modificare | modificare sursă]