Sfânta Lucia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Eroare Lua în Modul:Ill-wd la linia 27: Missing label for item Q30101433

Sfânta Lucia (în engleză Saint Lucia; pronunție engleză: /seɪnt ˈluːʃə/) este o țară insulară situată în arhipelagul Caraibe între Martinica și Barbados și are capitala la Castries. Populația este de 150.000 de locuitori. Limba oficială a insulei este engleza, dar mulți localnici vorbesc kweyol, care s-a transformat dintr-un dialect al limbii franceze într-o adevarată limbă cu gramatică proprie. Plajele fine, luxuriantele păduri tropicale, cele două conuri vulcanice de pe coasta de sud-est a insulei, Gros Piton, cu o înălțime de 797 metri și Petit Piton, de 750 metri sunt principalele puncte de interes din Sf. Lucia. Climatul este tropical, sezonul ploios durează din iunie până în noiembrie, iar sezonul uscat din decembrie până în mai.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Este așezată în America Centrală insulară, în arh. Antilele Mici, la 40 km sud de Martinica.

Relief[modificare | modificare sursă]

Relieful insulei este muntos: un lanț vulcanic, străbătând teritoriul de la N la S; în S se înalță Canaries Mountains cu vulcanul Soufriere (1.200 m alt.); în SV munții Pitons, cu înălțimea max. de 786 m.

Clima[modificare | modificare sursă]

Este tropical-oceanică, moderată de alizee; temperaturi și precipitații variabile după alt.; cicloane tropicale, uneori devastatoare, ca cel din 1980 (ciclonul „Allen”).

Floră și faună[modificare | modificare sursă]

Păduri tropicale, cu esențe prețioase. Faună: păsări, o mare varietate.

Populația[modificare | modificare sursă]

Este formată din negri 90%, mulatri, asiatici. Concentrarea max. a pop. de-a lungul țărmului. Rata natalității: 21‰; a mortalității 5,5‰. Rata pop. urbane: 35%.

Resurse și economie[modificare | modificare sursă]

Economia bazată pe agricultură: trestie de zahăr, bumbac, bananieri, nuci de cocos; ind. uleiurilor vegetale. Turism.

Transporturi și comunicații[modificare | modificare sursă]

Căi rutiere. Aeroport la Castries.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Saint Lucia-CIA WFB Map.png

Insula a fost descoperită de Cristofor Columb în cea de-a patra călătorie a sa (1502) spre Lumea Nouă. I s-a dat numele Sfintei din ziua când a fost-descoperită. În sec. XVII-XVIII este disputată de Franța și Anglia, trecând de nenumărate ori când sub puterea uneia, când a alteia. Sunt aduși sclavi negri din Africa. În 1814 devine colonie britanică; în 1979 își proclamă independența în cadrul Commonwealth-ului (al 40-lea stat-membru). Inflația și șomajul au marcat viața insulei, care, pentru a se redresa, dezvoltă agricultura și serviciile (turism).

Statul[modificare | modificare sursă]

Este o monarhie constituțională, conform Constituției din 1979. Puterea legislativă este exercitată de Parlament (Senat și Camera Adunării); cea executivă de un cabinet condus de liderul partidului majoritar din Camera Adunării. Șeful statului: regina Marii Britanii, reprezentată de un guvernator general. Multipartitism.

Patrimoniu mondial UNESCO[modificare | modificare sursă]

Rezervația națională Pitons a fost înscrisă în anul 2004 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Saint Lucia”. International Monetary Fund. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]