Sari la conținut

Antigua și Barbuda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Antigua și Barbuda
Antigua și Barbuda
Antigua and Barbuda
Drapelul Antigua și BarbudaStema Antigua și Barbuda[*]​
Drapelul Antigua și BarbudaStema Antigua și Barbuda[*]
DevizăEach Endeavouring, All Achieving
Geografie
Suprafață 
 - totală442 km² (locul 199)
Apă (%)neglijabil
Cel mai înalt punctMount Obama[*][[Mount Obama (mountain in Antigua and Barbuda)|​]] (402 m) Modificați la Wikidata
Cel mai jos punctMarea Caraibilor (0 m) Modificați la Wikidata
Cel mai mare orașSaint John's
VeciniRegatul Unit Modificați la Wikidata
Fus orarUTC/UTC+4
Populație
Densitate152 loc/km²
 - Estimare 2023101.489
Limbi oficialeEngleza
Guvernare
Sistem politicMonarhie constituțională
RegeCharles al III-lea
Guvernator GeneralRodney Williams
Prim-ministruGaston Browne
LegislativParliament of Antigua and Barbuda⁠(d) Modificați la Wikidata
CapitalaSaint John's 24.226 (2000)
Istorie
Independență
Economie
PIB (PPC) 
PIB (nominal)
 - Total1.560.518.519 dolar americani[2] Modificați la Wikidata
IDUModificați la Wikidata0,788
MonedăDolarul Est Caraibean (EC$)
Coduri și identificatori
Cod CIOANT Modificați la Wikidata
Prefix telefonic1-268
ISO 3166-2AG Modificați la Wikidata
Domeniu Internet.ag
Prezență online
site web oficial
hasthtag

Antigua și Barbuda este o țară insulară localizată în estul Mării Caraibelor la limita cu Oceanul Atlantic. Antigua și Barbuda sunt situate în mijlocul insulelor de sub vânt în estul Caraibelor, la 17 grade nord de ecuator. Antigua și Barbuda sunt două insule din arhipelagul Antilelor Mici, arhipelag care conține arhipelagul Guadeloupe la sud, Montserrat la sud-vest, Saint Kitts și Nevis la vest și Saint Barthélemy și Saint Martin la nord vest.

Descoperită de Cristofor Columb în 1493, Antigua este colonizată de englezi începând din 1632 și cedată oficial de Spania Angliei în 1667. În 1967 devine teritoriu autonom al Uniunii Indiilor de Vest, stat asociat cu Regatul Unit. Antigua și Barbuda își proclamă la 1 noiembrie 1981 independența în cadrul Commonwealth-ului.

Relieful insulelor este alcătuit în principal din roci sedimentare, apărând și corali.În unele zone mai înalte, care sunt de obicei mai rare, se găsesc roci eruptive sau vulcanice.

Insulele sunt scăldate de Marea Caraibilor, ce le oferă acestora 153 km de coastă.

Clima este tropical-maritimă, având mici variații de temperatură. Cele mai reci luni sunt ianuarie și februarie, când temperaturile sunt cuprinse, de regulă, între 22 și 27 de grade. În schimb, în lunile iulie și august temperaturile ajung la 30 de grade Celsius. Ca precipitații, se înregistrează în jur de 1150 de mm. Acestea denotă o climă uscată.

Insulele se desfășoară pe 442,6 km² (280 km² în Antigua și 161 km² în Barbuda). Ca vecini, insulele au Marea Caraibelor și nordul Oceanului Atlantic, iar la est-sud-est se afla Puerto Rico.

Turismul reprezinta de fapt economia acestui stat. O mare parte din turiști, anume o treime, vin din SUA. Există fix 365 de plaje, adică câte una pentru fiecare zi a anului. Insulele conțin recifuri de corali și vase scufundate, făcând scufundările o experienta deosebită. Interesante de văzut sunt orașele Saint John's și Codrington. Cea mai indicata perioada pentru a vizita insulele Antigua și Barbuda începe odată cu sezonul rece și uscat de la jumătatea lui decembrie până la jumătatea lui aprilie.

Infrastructură

[modificare | modificare sursă]

Transportul se face cu avionul sau cu vaporul. Astfel, există 3 aeroporturi și 1 port. Căile ferate lipsesc, iar șoselele se află într-un total de 1,165 km.

Personalități

[modificare | modificare sursă]
  1. Marie-Elena John - scriitoare a carui roman "Unburnable" a fost premiat ca cel mai bun debut din 2006. Premiul a fost inmanat de Black Issue Book Review.
  2. Giorgio Armani - detine o vila in Antigua.
  3. Calvin Ayre - fondatorul firmei Bodog Entertainment Group care se ocupa cu jocurile de noroc pe internet.



  1. ^ https://www.cia.gov/the-world-factbook/countries/antigua-and-barbuda/summaries/#people-and-society, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ , Banca Mondială https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Raportul Dezvoltării Umane,