Kuweit

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Kuwait)
Sari la navigare Sari la căutare
Kuweit
Kuweit
دولة الكويت
Dawlat al Kuwayt
Statul Kuweit
DrapelStemă[*]​
Drapel Stemă[*]
ImnAl-Nasheed Al Watani
KWT orthographic.svg
Geografie
Suprafață 
 - totală17,818 km² (locul 152)
Apă (%)neglijabil
Cel mai înalt punct Mutla Ridge[*][[Mutla Ridge (hill in Kuwait)|​]] (140 m) Modificați la Wikidata
Cel mai jos punctGolful Persic (0 m) Modificați la Wikidata
Cel mai mare orașAl-Kuweit
VeciniIrak
Irak
Saudi–Kuwaiti Neutral Zone[*][[Saudi–Kuwaiti Neutral Zone (neutral zone between Saudi Arabia and Kuwait established in 1922 and dissolved in 1969)|​]]
Arabia Saudită
Iran Modificați la Wikidata
Fus orarUTC + 3
Populație
Densitate131 loc/km²
 - Estimare 3.566.437 (locul 131)
 - Estimare 20194.600.000
Limbi oficialearabă
Guvernare
Sistem politicemirat ereditar
EmirNawaf Al-Amad Al-Jabar Al-Sabah
Prim-ministruJaber Al-Mubarak Al-Hamad Al-Sabah
Președintele Adunării NaționaleJassem Mohamed Abdulmohsen Al-Kharafi
LegislativNational Assembly⁠(d) Modificați la Wikidata
CapitalaAl-Kuweit
Istorie
Independență
Prima Atestare Documentare1613
Convenția Anglo-Otomană1913
Independența față de Regatul Unit19 iunie 1961
Economie
PIB (PPC)2010
 - Total131.315.000
PIB (nominal)2010
IDUModificați la Wikidata0,803
Monedădinarul kuweitian (KWD)
Coduri și identificatori
Cod CIOKUW Modificați la Wikidata
Cod mobil419 Modificați la Wikidata
Prefix telefonic+965
ISO 3166-2KW Modificați la Wikidata
Domeniu Internet.kw
Prezență online
site web oficial

Kuweit (pronunțat cu-véǐt, scris și Kuwait) este un stat suveran, tânăr și redus ca dimensiuni, situat în Peninsula Arabică. În largul coastelor de nord-est se află Insula Bubiyan, cu un relief de câmpie. În schimb, partea de vest a Kuweitului seamănă cu o deltă, dominată de Munții Ad Dibdiba cu altitudini de până la 306 metri. Se învecinează în sud cu Arabia Saudită, iar în nord cu Irak; are deschidere, în est la Golful Persic. Numele de Kuwait este un derivat al cuvântului arab ākwāt, plural kūt, care înseamnă „fortăreață construită lângă apă”.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Istoria Kuweitului până în secolul al VII-lea este destul de puțin cunoscută.

Săpăturile arheologice de pe Insula Faylakah indică faptul că populația locală se ocupa cu comerțul încă din mileniul III î.Hr. Statul a fost întemeiat în secolul al XVI-lea de membrii tribului Al Aniza, alungați de secetă din Deșertul Arabiei.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Localizat în partea de nord-est a Peninsulei Arabe, Kuweitul este unul dintre cele mai mici state din lume, din punctul de vedere al suprafeței. Acesta își desfășoară granițele în latitudine, între 28º și 31º N și în longitudine între 46º și 49º E. Platul și nisiposul Deșert Arab acoperă mare parte din suprafața Kuweitului. Teritoriul Kuweitului are în general altitudini joase, cel mai înalt punct având doar 306 m. În largul golfului Kuwait se află un grup de 9 insule ce aparțin Kuweitului. Dintre acestea numai una singură este locuită, Failaka. Insula Bubiyan este cea mai mare, având o suprafață de 860 km2, fiind legată de restul țării printr-un pod lung de 2,38 km. Kuweitul are țărmuri de aproape 499 km. Orașul Kuweit este localizat în Golful Kuweit.

Imaginea din satelit a Kuweitului în noiembrie 2001
Harta Kuweitului

Clima[modificare | modificare sursă]

Clima Kuweitului este deșertică. Primăvara, în luna martie este cald și plăcut, cu furtuni ocazionale. Frecventele vânturi dinspre nord-vest sunt reci iarna și primăvara și calde vara. Vânturile sud-estice, de obicei, sunt calde și umede, primăvara până în perioada iulie-octombrie, vânturile sudice sunt predominante primăvara și la începutul verii. Shamal, un vânt din nord-vest ce bate în lunile iunie și iulie provoacă dramatice furtuni de nisip.

Resurse naturale[modificare | modificare sursă]

Kuweitul dispune de importante zăcăminte de petrol.

Economia[modificare | modificare sursă]

Economia Kuweitului este bazata pe bogate resurse de petrol si de gaze naturale. Produce curmale si pepeni galbeni.

Kuwait are o economie bazata pe titei, petrolul și îngrășămintele fiind principalele produse de export. Dinarul kuweitian este cea mai mare unitate monetară din lume (13,74 ron). Conturile de petrol reprezinta aproape jumătate din PIB și 94% din veniturile din export și a veniturilor guvernamentale. Bursa din Kuwait este a doua cea mai mare bursa din lumea arabă.

Kuweit a fost pionier în Orientul Mijlociu, în diversificarea veniturilor sale, departe de exporturile de petrol. Cu toate acestea, țara a luptat să-și diversifice economia, din cauza războiului din Golf. În ultimii ani, relația ostilă dintre parlamentul ales și guvern a împiedicat punerea în aplicare a reformelor economice.

În ultimii cinci ani, a existat o creștere semnificativă în antreprenoriat și inceputurile afacerilor mici din Kuweit. Sectorul informal este, de asemenea, în creștere, în principal datorită popularității de afacerilor bazate pe Instagram.

Kuwait are o economie bazata pe titei, petrolul și îngrășămintele fiind principalele produse de export. Dinarul kuweitian este cea mai mare unitate monetară din lume (13,74 ron). Rezervele de petrol reprezinta aproape jumătate din PIB și 94% din veniturile din export și a veniturilor guvernamentale. Bursa din Kuwait este a doua cea mai mare bursa din lumea arabă.

Detineri Internationale

Autoritatea de Investiții din Kuweit (KIA) este fondul suveran kuweitian specializat în investiții străine. KIA este cel mai vechI fond suveran din lume. Din 1953, guvernul kuweitian a regizat investițiIle în Europa, Statele Unite ale Americii și Asia. Pana in 2015, detinerile au fost evaluate la 592 miliarde $ în active (bunuri).

Kuwait este cel mai mare investitor străin din lumea arabă, a cu $ 8.4 miliarde in iesirile de ISD in 2013. Kuweit ocupa constant fruntea clasamentelor regionale ale iesirilor FDI (Investitii Directe Straine). În 2013, Kuweit aproape a triplat investițiile sale străine. În ultimii 10 ani, Kuweit a dublat investițiile în Marea Britanie pentru mai mult de 24 miliarde $. În 2014, Kuwait a devenit cel mai mare investitor străin în piața monetara din China.

Petrol si Gaze

În 1934, Emirul Kuweitului a acordat concesiune de petrol companiei Kuweit Oil Co (KOC), deținută în comun de către Anglo-Persian Oil Company ( mai tarziu British Petroleum Company) și Gulf Oil Corporation. In 1976, Guvernul kuweitian a naționalizat KOC. În anul următor, Kuweit a preluat producția de pe uscat în Zona Impărțită între Kuweit și Arabia Saudită. KOC produce în comun cu Texaco, Inc., care, prin achiziționarea Getty Oil Co. in 1984, au dobandit concesiunea onshore a Arabiei Saudite in Zona Divizata.

Petroleum Corporation Kuweit (KPC), o companie internationala integrată de țiței este societatea-mamă a operațiunilor guvernului în sectorul petrolier și include Kuwait Oil Company, care a produs petrol și gaze; Kuwait National Petroleum Co., rafinare și vanzari intenre; Petrochemical Industries Co., producerea de amoniac și uree; Kuwait Foreign Petroleum Exploration Co., cu mai multe concesii în țările în curs de dezvoltare; Kuwait Oil Co .; Tanker și Santa Fe International Corp; mai tarziu, achiziționata în 1982, oferă KPC o prezență la nivel mondial în industria petrolieră.

Agricultura[modificare | modificare sursă]

Industria[modificare | modificare sursă]

Turismul[modificare | modificare sursă]

Obiective turistice:

  • Orașul Kuweit.
  • Insula Failaka.
  • Al-Ahmadi.
  • Al-Jahrah.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Kuweit (oraș)

Asociația de Fotbal din Kuweit

Echipa națională de fotbal a Kuweitului

Istoria Kuweitului

Drapelul Kuweitului

Incendierile de petrol din Kuweit

KW

.kw

KU

Golful Persic

Limba arabă

Peninsula Arabică

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Kuweit  1. ^ (PDF) http://www.demographia.com/db-worldua.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Raportul Dezvoltării Umane