Lista țărilor în funcție de nivelul veniturilor fiscale ca pondere din PIB

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Harta globală a țărilor lumii în funcție de nivelul veniturilor fiscale ca pondere din PIB, conform Our World in Data[1]

Lista țărilor în funcție de nivelul veniturilor fiscale ca pondere din PIB este o listă a țărilor și teritoriilor lumii în funcție de valorile anuale ale veniturilor fiscale, adică a încasărilor din impozite și taxe guvernamentale, conform datelor publicate de International Centre for Tax and Development, Banca Mondială, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Our World in Data. Lista include state suverane și teritorii dependente autonome bazate pe standardul ISO 3166-1 al Organizației Internaționale de Standardizare.

Seturile de date preluate de la International Centre for Tax and Development și Our World in Data se bazează pe UNU-WIDER Government Revenue Dataset[2]. UNU-WIDER este acronimul pentru United Nations University World Institute for Development Economics Research.

Conform Băncii Mondiale, „veniturile fiscale se referă la transferuri obligatorii către administrația centrală în scopuri publice. Sunt excluse anumite transferuri obligatorii, cum ar fi amenzile, penalitățile și majoritatea contribuțiilor la asigurările sociale. Rambursările și corecțiile veniturilor fiscale colectate în mod eronat sunt tratate ca venituri negative”[3].

Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, „venitul fiscal este definit ca totalul încasărilor din impozite pe venit și profit, contribuții la asigurările sociale, impozite percepute pe bunuri și servicii, impozite pe salarii, impozite pe proprietate și transferul proprietății și alte impozite. Venitul total din impozite ca procent din PIB indică ponderea din producția unei țări care este colectată de guvern prin impozite. Poate fi considerată ca o măsură a gradului în care guvernul controlează resursele economiei. Sarcina fiscală este măsurată prin raportarea veniturilor fiscale totale încasate la PIB”[4].

Conform Our World in Data, „impozitele sunt definite ca plăți obligatorii, fără contrapartidă, către guvern, conform definițiilor FMI și OCDE. Taxele pe resurse (în mare parte legate de petrol și minerit) nu sunt întotdeauna definite sau cuprinse în date. Contribuțiile sociale includ atât contribuțiile de asigurări sociale obligatorii, cât și cele voluntare din partea angajatorilor, angajaților și a persoanelor care desfășoară activități independente”[5].

Lista țărilor în funcție de nivelul veniturilor fiscale[modificare | modificare sursă]

Tabelul următor prezintă informații cu privire la veniturile fiscale, exprimate în milioane de LCU[a], valori curente și ca procent din PIB, pe baza datelor publicate de International Centre for Tax and Development[6], Banca Mondială[7][8], Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică[4] și Our World in Data[5]

Sortarea este alfabetică după codul țării, conform ISO 3166-1 alpha-3.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Our World in Data. „Tax revenues as a share of GDP” [Veniturile fiscale ca pondere din PIB]. ourworldindata.org. Accesat în . 
  2. ^ United Nations University World Institute for Development Economics Research. „GRD – Government Revenue Dataset” [GRD – Setul de date privind veniturile guvernamentale]. wider.unu.edu. doi:10.35188/UNU-WIDER/GRD-2023. Accesat în . 
  3. ^ Banca Mondială. „Tax revenue (% of GDP)” [Venituri fiscale (% din PIB)]. Accesat în . 
  4. ^ a b Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (). „Tax revenue (indicator)” [Venituri fiscale (indicator)]. data.oecd.org. doi:10.1787/d98b8cf5-en. Accesat în . 
  5. ^ a b Our World in Data. „Tax revenues as a share of GDP” [Veniturile fiscale ca pondere din PIB]. ourworldindata.org. Accesat în . 
  6. ^ International Centre for Tax and Development. „The Government Revenue Dataset” [Setul de date privind veniturile guvernamentale]. ictd.ac. Accesat în . 
  7. ^ Banca Mondială. „Tax revenue (current LCU)”. data.worldbank.org. Accesat în . 
  8. ^ Banca Mondială. „Tax revenue (% of GDP)” [Venituri fiscale (% din PIB)]. data.worldbank.org. Accesat în .