Niue

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Niue
Niue
Drapelul Niue[*]​Stema Niue[*]​
Drapelul Niue[*]Stema Niue[*]
DevizăNu are
Geografie
Suprafață 
 - totală261,46 km² (locul neclasat)
Apă (%)neglijabil
Cel mai înalt punctNiue Highest Point[*][[Niue Highest Point (unamed point in the island country of Niue)|​]] (68 m) Modificați la Wikidata
Fus orarUTC-11
Populație
Populație 
 - Recensământ 2.166 (locul neclasat)
Densitate8.33 loc/km²
Limbi oficialeengleza, Limba niue
Guvernare
Sistem politicAsociație liberă cu Noua Zeelandă
Înalt comisar
Premier
Anton Ojala
Zoung Vivian
LegislativNiue Assembly⁠(d) Modificați la Wikidata
CapitalaAlofi
Istorie
Economie
PIB (PPC) 
PIB (nominal) 
MonedăDolar neozeelandez (NZD)
Coduri și identificatori
Cod mobil555 Modificați la Wikidata
Prefix telefonic+683
ISO 3166-2NU Modificați la Wikidata
Domeniu Internet.nu
Prezență online
site web oficial
hasthtag

Insula Niue este o țară insulară situată în partea central-sudică a Oceanului Pacific. Este una dintre cele mai mari insule de corali și unul dintre cele mai mici state independente din lume, având o guvernare separată, în liberă asociere cu Noua Zeelandă.

Niue este o insulă de formă aproximativ ovală, cu stânci sparte și spălate de mare și cu un platou intern, care se ridică până la o înălțime de circa 60 m. Cea mai fertilă parte a insulei, unde trăiesc majoritatea locuitorilor, este pământul din apropierea coastei, unde sunt întâlnite regiuni împădurite cu palmieri și smochini. Aproape un sfert din suprafața insulei poate susține o formă sau alta de agricultură, deși solurile nu sunt de bună calitate. În Niue nu se găsesc râuri sau pâraie, iar apa se filtrează prin solul și coralul poros, ajungând în ocean. Precipitațiile, care ating, în medie, o valoare de 2000 mm pe an, trebuie colectate și depozitate.

Statul nu dispune de o economie foarte dezvoltată, veniturile aduse de cei aproximativ 1.300 de turiști pe an constituind o contribuție majoră. Vânzarea de mărci filatelice colecționarilor străini și exportul de copra, lămâi și miere generează venituri suplimentare. Ajutorul extern, provenit în special, din parte Noii Zeelande, a permis țării dezvoltarea infrastructurii, aici incluzând televiziunea și rețeaua de telefonie. Cu toate acestea, locurile de muncă sunt limitate, aproximativ 15.000 de localnici fiind nevoiți să migreze în Noua Zeelandă pentru găsi de lucru.

Populația este compusă, în mare parte, din samoani și tongani, care s-au stabilit pe insulă și și-au format propria limbă, niueana.

Note[modificare | modificare sursă]