Usturoi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Usturoi (dezambiguizare).
Usturoi
Wild HIll Garlic of Tamilnadu.jpg
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
InfraregnStreptophyta
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinAsparagales
FamilieAmaryllidaceae
SubfamilieAllioideae
TribAllieae
GenAllium
Nume binomial
Allium sativum[1]
L., 1753

Usturoiul (Allium sativum) este o plantă comestibilă, utilizată ca aliment și condiment. În medicina populară este considerat, alături de ceapă, un adevărat medicament, datorită conținutului bogat de vitamine și substanțe minerale. În Egiptul antic și în timpul romanilor, usturoiul era cunoscut ca un mijloc preventiv al bolilor contagioase. Ulterior s-a stabilit că efectul usturoiului, în combinație cu mierea de albine, sau alte produse naturale, este benefic în prevenirea sau ameliorarea bolilor cardiovasculare, a tulburărilor digestive, sau a pneumopatiilor. În afară de efectul antimicrobian, are și un efect antihelmintic (contra viermilor intestinali).

Utilizare medicinală[modificare | modificare sursă]

Un studiu a demonstrat că suplimentarea cu extract de usturoi inhibă calcificarea vasculară la pacienții umani care au colesterolul din sânge ridicat[2].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1[*][[Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1 (book by Carolus Linnaeus)|​]], p. 296  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Durak I, Kavutcu M, Aytaç B, et al (June 2004). "Effects of garlic extract consumption on blood lipid and oxidant/antioxidant parameters in humans with high blood cholesterol". J. Nutr. Biochem. 15 (6): 373–7. doi:10.1016/j.jnutbio.2004.01.005. PMID 15157944.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de usturoi la Wikimedia Commons