Usturoi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Usturoi (dezambiguizare).
Usturoi
Allium sativum Woodwill 1793.jpg
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Încrengătură: Magnoliophyta
Clasă: Liliopsida
Ordin: Asparagales
Familie: Alliaceae
Subfamilie: Allioideae
Trib: Allieae
Gen: Allium
Specie: A. sativum
Nume binomial
Allium sativum
L.

Usturoiul (Allium sativum) este o plantă comestibilă, utilizată ca aliment și condiment. În medicina populară este considerat, alături de ceapă, un adevărat medicament, datorită conținutului bogat de vitamine și substanțe minerale. În Egiptul antic și în timpul romanilor, usturoiul era cunoscut ca un mijloc preventiv al bolilor contagioase. Ulterior s-a stabilit că efectul usturoiului, în combinație cu mierea de albine, sau alte produse naturale, este benefic în prevenirea sau ameliorarea bolilor cardiovasculare, a tulburărilor digestive, sau a pneumopatiilor. În afară de efectul antimicrobian, are și un efect antihelmintic (contra viermilor intestinali).

Utilizare medicinală[modificare | modificare sursă]

Un studiu a demonstrat că suplimentarea cu extract de usturoi inhibă calcificarea vasculară la pacienții umani care au colesterolul din sânge ridicat[1].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Durak I, Kavutcu M, Aytaç B, et al (June 2004). "Effects of garlic extract consumption on blood lipid and oxidant/antioxidant parameters in humans with high blood cholesterol". J. Nutr. Biochem. 15 (6): 373–7. doi:10.1016/j.jnutbio.2004.01.005. PMID 15157944.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de usturoi la Wikimedia Commons