Adam

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Adam (dezambiguizare).
Adam
Lucas Cranach the Elder - Adam - Google Art Project.jpg
Adam, pictură de Lucas Cranach cel Bătrân
Apariții
Prima apariție Geneza
Serial Biblia
Profil
Sexul bărbat[*]
Locuință Grădina Edenului[1]
Relații
Soț sau soție Eva
Copii Cain[2]
Abel[2]
Set[2]
Azura[*]
Awan (religious figure)[*]

Adam (ebraică אָדָם, arabă آدم, siriacă: ܐ ܵ ܕ ݂ ܵ ܡ) este un personaj în Cartea Genezei, Coran și Kitab-i-Íqán. Potrivit mitului creației[3] a religiilor avraamice, el este primul om. Conform Vechiului Testament, a fost creat de către Yahweh Elohim-(„Yahweh-Dumnezeu”, Dumnezeul lui Israel) din pământ, "după chipul și asemănarea sa", în ziua a șasea a Creației. Tatăl lui Cain, Abel și Set. Perechea lui este Eva.

Termenul de „Adam” se poate referi atât la prima persoană, precum și la crearea omenirii. De asemenea, termenul simbolizează păcatul originar și abuzul absurd al libertății. Alungarea din rai este semnul pedepsei pentru cei care ar îndrăzni să se identifice cu divinitatea.

Adam poate fi identificat și ca prototip al lui Isus, numit în Prima epistolă a lui Pavel către corinteni Adam cel Nou (1 Corinteni:15).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Vechiul Testament 
  2. ^ a b c Geneza 
  3. ^ Womack 2005, p. 81, "Creation myths are symbolic stories describing how the universe and its inhabitants came to be. Creation myths develop through oral traditions and therefore typically have multiple versions."

Vezi și[modificare | modificare sursă]