Mirel Taloș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mirel Taloș
Mirel Taloș.jpg
Date personale
Născut (49 de ani) Modificați la Wikidata
Zalău, Sălaj, România Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
scriitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Deputat al României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
CircumscripțiaSălaj
În funcție
 – 
Precedat deRomeo Raicu
CircumscripțiaBucurești
În funcție
 – [1]

Partid politic ALDE (din septembrie 2014)
PNL (până în iulie 2014)
Alma materUniversitatea din București
Școala Națională de Studii Politice și Administrative

Mirel Taloș (n. , Zalău, Sălaj, România) este un politician și scriitor român.[2]

A fost membru al Parlamentului României în trei legislaturi consecutive (2004-2008, 2008-2012 și 2012-2016).[3]

Studii de filologie română și hispanică la Universitatea din București (1992-1996), încheiate cu o teză de licență despre Mario Vargas Llosa. În 1999 a absolvit Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) cu lucrarea „Partidele politice în România postcomunistă. O analiză a partitocrației”. De-a lungul anilor a urmat cursuri și specializări precum: 1996, Școala Tinerilor Lideri Politici, Fundația EURISC/Delegația Comisiei Europene la București (1996), European Security Issues, Center for European Security Issues, Groningen, Olanda (1997), Campaign Management and Strategy, National Democratic Institute for International Affairs (NDI), Washington DC (1999), Globalization; a liberal stocktaking of chances and risks, Theodor Heuss Akademie, Gummersbach, Germania (2001), Managementul proiectelor, Fundația Internațională de Management FIMAN (2001), Stagiu la Cabinetul Primului-Ministru al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Prime Minister’s Strategy Unit (2005) și Galilee College, The Challenges of Intelligence assessment concerning international Terrorist Organizations, Israel (2008).

A fost membru al Partidului Național Liberal (1998-2014) și membru al Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) pana in 2017. Între anii 2005-2007 a fost Consilier de Stat al Primului-Ministru, șeful Departamentului de Analiză și Planificare Politică din cadrul Cancelariei Primului-Ministru. În 2008 a fost deputat de București iar în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016 a fost deputat al colegiului electoral Zalău, județul Sălaj. În toți cei nouă ani în care a fost deputat a fost membru al Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, raportor al comisiei pentru mass-media. A elaborat și susținut inițiative legislative în domeniul artelor și al mass-media. De asemenea a fost vicepreședinte al Comisiei de Regulament (decembrie 2012-iunie 2014) și secretar al Comisiei pentru Statutul Parlamentarilor (decembrie 2012-iunie 2014). A fost membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Marea Britanie și Republica Polonă.

A publicat Partidele politice în tranziție (Editura Libripress, 2002) și Îndrumar în liberalismul politic (Editura Curtea Veche, 2004, cuvânt-înainte de Constantin Bălăceanu-Stolnici). A fost senior editor al publicației Cadran politic (2005-2008) și senior editor al publicației Perspective politice (2004-2007). A fost reprezentant al primului-ministru în comisia bursei speciale Guvernul României (2005-2007). Este membru al Consiliului de conducere al Institutului de Studii Liberale, pentru care este și lector.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Face parte din conducerea Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF), secțiunea „scenariu de film”.

A debutat în literatură cu trei proze scurte în revista Conta în 2012 (Uniformele blestemate, Vin tractoarele, Zsido Szappan). A mai publicat proză scurtă si fragmente de roman în revistele România Literară, Contemporanul, Caiete Silvane, Convorbiri Literare, Luceafărul și Literatorul. Romanul Colecționarul de nuduri (Editura RAO, 2018, prefață de Mircea Platon) a primit Premiul pentru volum de debut al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul pentru volum de debut al Revistei Convorbiri Literare si Premiul pentru volum de debut al Revistei Contemporanul. A mai publicat romanele Undeva în Transilvania (Editura RAO, 2019, prefață de Nicolae Breban, Premiul pentru proză al Academiei Române)[4] și Strania poveste a unui pian (Editura RAO 2020, prefața de Daniel Cristea-Enache, Premiul Cartea Anului 2020 al Filialei București a Uniunii Scriitorilor din România). A publicat și volumul de proze scurte Anticariatul de idei. Unsprezece proze despre sfârșitul culturii (Editura RAO, 2021). Romanul Undeva în Transilvania, tradus în engleză și spaniolă, a fost adaptat la Teatrul Național Radiofonic. A publicat scenariile de film Casa de pe fundul lacului (în volumul colectiv Utopia, Editura Eubeea, 2018) și Forța inocenței (în volumul colectiv de scenarii de film Cartea cu scenarii, Editura Universitară, 2019).

Este autorul pieselor Comisia de anchetă (montata la Teatrul Național Satiricus-I.L.Caragiale din Chișinău), Duelul pianiștilor (montată la Teatrul de artă Deva) si Judetul fara caisi (montata la Teatrul De Vest Resita).

Este titularul rubricii Ideologii contemporane la Revista Contemporanul.[5]

A fost vicepreședinte al Institutului Cultural Român (2017-2019). În această calitate a coordonat Programul „Centenar” al ICR, care a inclus peste 600 de proiecte, dintre care cel mai important a fost realizarea și amplasarea unei statui a Reginei Maria în piața centrală a orașului Ashford, Marea Britanie, locul de naștere al Reginei. Lucrarea a fost realizată de sculptorul Valentin Duicu. Programul „Centenar" al ICR a fost recompensat cu „Meritul Academic" de către Academia Română și, de asemenea, a primit Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri" din partea Presedintiei Romaniei.

In perioada iulie 2019-octombrie 2021 a fost președinte interimar al Institutului Cultural Român. În această calitate a coordonat participarea României ca țară invitată la cea de-a 27-a editie a Festivalului Internațional de Arte Europalia, al cărui eveniment far a fost expoziția „Brâncuși.Sublimarea formei" de la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles (BOZAR), cel mai mare eveniment cultural organizat vreodata de Romania in strainatate.

In noiembrie 2021 a fost votat în plenul Senatului pentru un nou mandat de vicepresedinte al ICR (2021-2025).

Este membru al Jockey Club Român.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.ab?par=T&idl=1  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „Mirel Taloș, Președinte interimar”. www.icr.ro. Accesat în . 
  3. ^ „Lista parlamentarilor în ordine alfabetica~T”, Camera Deputaților, accesat în  
  4. ^ „Editura RAO”. Accesat în . 
  5. ^ „Mirel Taloș - articole publicate pe Contemporanul”. Contemporanul. Accesat în .