Ulcer gastric

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ulcer gastric observat prin endoscopie.

Ulcerul gastric (ulcerul localizat la nivelul stomacului) este o boală cronică digestivă caracterizata prin apariția de eroziuni la nivelul mucoasei gastrice. Este cea mai întâlnită formă de ulcerație digestivă.

Ulcerul apare ca urmare a unui dezechilibru în balanța dintre factorii protectori ai mucoasei stomacului (mucus, bicarbonați) și cei agresivi (secreția acidă, pepsină, acizi biliari, consumul de alcool, unele medicamente precum aspirina, etc.)[1].

Simptomele cele mai frecvente sunt crampele dureroase care apar în zona stomacului, dar pot să iradieze în spate sau spre partea dreaptă a abdomenului[1]. Durerile au periodicitate dublă:

  • „mica periodicitate”, durerile apărând la aproximativ patru ore după masă;
  • „marea periodicitate”, durerile apărând în perioade de crize primăvara și toamna[1].

Cel mai bun examen pentru depistarea și stabilirea tipului de ulcer este endoscopia gastro-duodenală, care poate fi efectuată în secțiile de gastroenterologie ale spitalelor[1].

Clasificare[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Curier medical - Toamna se numără ulcerele, evz.ro, accesat la 6 iunie 2011

Clasificare Johnson a ulcerului peptic

Tip I: ulcer de-a lungul corpului stomacului, frecvent pe mica curbura, la nivelul incizurii angulare, de-a lungul zonelor de rezistenta minima Tip II: ulcer al corpului stomacului asociat cu ulcer duodenal. Se asociaza cu hipersecretie acida Tip III: ulcer la nivelul antrului piloric, la 3 cm de pilor. Asociat cu hipersecretie acida Tip IV: ulcer gastroesofageal proximal Tip V: ulcer in orice portiune a stomacului. Asociat cu consum cronic de AINS