Comuna Ileanda, Sălaj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ileanda
—  comună  —
Biserica de lemn din satul Ileanda
Biserica de lemn din satul Ileanda
Map
Ileanda (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 47°20′53″N 23°37′12″E ({{PAGENAME}}) / 47.348136°N 23.620129°E

Țară România
Regiune de dezvoltareRegiunea de dezvoltare Nord-Vest
Județ Sălaj


ReședințăIleanda
Sate componente

Guvernare
 - PrimarDănuț-Ioan Pop[*][1] (PNL, octombrie 2020)

Suprafață
 - Total87,59 km²

Populație (2021)
 - Total2.066 locuitori

Fus orarUTC+2

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

Localizare în cadrul județului
Localizare în cadrul județului
Localizare în cadrul județului

Ileanda (în maghiară Nagyilonda) este o comună în județul Sălaj, Transilvania, România, formată din satele Bârsăuța, Bizușa-Băi, Dăbâceni, Dolheni, Ileanda (reședința), Luminișu, Măleni, Negreni, Perii Vadului, Podișu, Răstoci, Rogna și Șasa.

Scurt Istoric[modificare | modificare sursă]

Comuna Ileanda este străbătută de râul Someș, o importantă arteră de comunicații din cele mai vechi timpuri, care a atras de-a lungul ei formarea unor așezări omenești.

Primele alcătuiri de așezări erau mici, câteva case risipite cu câțiva locuitori așezați într-o regiune unde își puteau găsi cu mai multă ușurință cele necesare traiului. Aceste case erau locuite de daci, ulterior de romani până la retragerea lor, dovada o constituie urmele unui drum roman descoperit de cercetători, care a existat pe teritoriul comunei Ileanda. Aceste așezări mici au apărut până în secolul al XIV-lea ca așezări omenești peste care s-au perindat fel de fel de popoare migratoare dintre care cea mai mare influentă a avut-o elementul slav, fapt ce se constată prin diferite cuvinte și denumiri de origine slavă, ca de exemplu Ileanda ( coasta,spate de deal) Bârsăuța (bârsă= piesă de plug) Dăbâceni de la ( dluboku= adâncime), Răstoci de la (răstoacă= locul unde se oprește apa pentru iazul morii). Ulterior denumirile au fost maghiarizate unele pana în secolul al XVIII-lea, altele până în secolul al XIX-lea, respectiv începutul secolului al XX-lea.

Dacă este să ne raportăm la localitatea de reședință, primele date despre satul Ileanda se cunosc din anul 1350, când se numea ,,Ylandmeze'' ceea ce inseamnă câmpie-șes deoarece așezarea este situată lângă Someș în regiunea de luncă. Din cauza deselor inundații și a năvălirilor tătarilor și a turcilor care produceau pagube mari locuitorilor, așezarea s-a retras pe valea îngustă a Ilenzii.

Ileanda se pare ca a luat ființă ca așezare omenească abia intre anii 1465-1467, când este amintită în documente sub numele de ,,Ilonda" aparținând ca moșie Cetății Ciceului.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Comuna Ileanda este situată în partea de nord-est a județului Sălaj pe șoseaua națională Dej-Baia Mare, la o distanță de aproximativ 40 km de prima localitate și 52 km față de cea de-a doua. Este încadrată de comunele: Gâlgău în partea de sud-est, Poiana Blenchii în est, Rus în sud, Lozna în sud-vest, Letca în vest, Valea Chioarului în nord-vest, Boiu Mare în nord și Vima Mică în nord-est ultimele trei comune aparținând județului Maramureș.

Comuna se întinde pe o suprafață de 87 km pătrat cu o populație de 2674 de locuitori.

Relieful[modificare | modificare sursă]

Zona Ileanda se încadrează în marea unitate a podișului Someșan care are înfățișarea unei platforme vălurite, în interiorul ei alternând regiuni deluroase înalte, cu altele joase, depresionare, cu altitudinea medie de 600 m

Partea nord-estică și estică aparține Podișului Purcăreț-Boiu Mare- Jugrăsteni. La est de valea Ileanda, se desfășoară Dealurile Ciceului, a căror altitudine scade treptat de la 650m în Dealul Toaca spre 500m, iar în partea de sud, sud-vest și vest apar Dealurile Clujului și Dejului care mărginesc satele de pe stânga Someșului.

Demografie[modificare | modificare sursă]



Componența etnică a comunei Ileanda

     Români (67,76%)

     Romi (20,18%)

     Alte etnii (0,77%)

     Necunoscută (11,28%)



Componența confesională a comunei Ileanda

     Ortodocși (72,12%)

     Penticostali (10,12%)

     Greco-catolici (4,07%)

     Alte religii (2,08%)

     Necunoscută (11,62%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Ileanda se ridică la 2.066 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 2.256 de locuitori.[2] Majoritatea locuitorilor sunt români (67,76%), cu o minoritate de romi (20,18%), iar pentru 11,28% nu se cunoaște apartenența etnică.[3] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (72,12%), cu minorități de penticostali (10,12%) și greco-catolici (4,07%), iar pentru 11,62% nu se cunoaște apartenența confesională.[4]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Ileanda este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Dănuț-Ioan Pop[*], de la Partidul Național Liberal, este în funcție din octombrie 2020. Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Național Liberal4    
Partidul Social Democrat2    
Uniunea Salvați România2    
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților1    
Partidul Mișcarea Populară1    
Partida Romilor „Pro Europa”1    

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

  • Biserica de lemn din Ileanda, construcție secolul al XVII-lea, monument istoric
  • Biserica de lemn din Negreni, construcție secolul al XVII-lea, monument istoric
  • Biserica de lemn "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" din satul Podișu, construcție secolul al XVIII-lea, monument istoric
  • Biserica de lemn din Răstoci, construcție 1828
  • Situl arheologic de la Rogna
  • Situl arheologic de la Podișu
  • Turnul roman de la Ileanda
  • Turnul roman de la Rogna
  • Așezări din epoca bronzului în satele Ileanda, Negreni și Podișu
  • Așezare preistorică de la Negreni
  • Rezervația naturală "Pădurea La castani" de la Rogna
  • Rezervația naturală Peștera Măgurici" de la Răstoci
  • Lozna, sit de importanță comunitară inclus în rețeaua ecologică europenă Natura 2000 în România.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2020, Autoritatea Electorală Permanentă 
  2. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  3. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Prof. Doina Popovici - Ileanda, vatră strămoșească

Legături externe[modificare | modificare sursă]