Voivodeni, Sălaj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Voivodeni
—  sat  —
Biserica se lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Biserica se lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Voivodeni se află în România
Voivodeni
Voivodeni
Voivodeni (România)
Localizarea satului pe harta României
Coordonate: 47°03′15″N 23°25′41″E ({{PAGENAME}}) / 47.05417°N 23.42806°E

Țară România
Regiune de dezvoltareRegiunea de dezvoltare Nord-Vest
Județ Sălaj
ComunăDragu

Atestare documentară1320

Altitudine[2]310 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total477 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal457134
Prefix telefonic+40 x60[1]

Prezență online

Voivodeni în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-73
Voivodeni în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-73
Voivodeni în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-73

Voivodeni (Vajdaháza în lb. maghiară) este un sat în comuna Dragu din județul Sălaj, Transilvania, România. Satul este inconjurat de paduri. Satul a avut si alte poziți geografice.

  • Prima atestare documentară a localității este surprinsă în anul 1320, când satul apare sub numele de Woinadhaza. Alte atestări documentare apar din anii 1437 Waydahaza, 1511 Wajdahaza, 1733 Vaydahaza, 1840 Vadahaza, 1854 Vajdahaza, 1930 Voivodeni, 1966 Voivodeni.
  • Conform recensământului populației României din anul 2002, localitatea avea la acea dată 420 locuitori, 197 de sex masculin și 223 de sex feminin.
  • Economia satului Voivodeni este compusa in general prin agricultura si cresterea animalelor, aceste activităti fiind principalele ocupații ale locuitorilor.


Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

  • Biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, construită în anul 1822, monument istoric. Aceasta este construită doar din lemn si a rezistat timpului. În momentul de fata se află într-o stare bună. Acesta biserica este foarte îndragită de locuitorii satului. Oameni spun ca pe vremea comunismului aceasta biserica era pe cale sa fie mutata in alata localitate, dar sătenii au protestat asa încât biserica a ramas in acelasi loc. Aceasta nu este dotată cu curent electric si a rămas așa de la construcția acesteia. În această biserica se mai fac slujbe ortodoxe doar la sărbători importante cum ar fi Paștele si Floriile. Aceasta a fost inițial construită ca fiind biserică greco-catolică unită cu Roma la fel ca și biserica din sat, dar de-a lungul satului oameni au trecut la biserica ortodoxă română așa că si bisericile au fost trecute la ortodocsie.
  • Mănăstirea cu hramul „Schimbarea la Față". Aceasta mănăstire este vizitată în fiecare an de sute si chiar mii de pelerini care vin la hramul mănăstiri le 6 august si la alte slujbe. Piatra de temelie a acestei mănăstiri a fost sfințită de Prea-Sfintitul Episcop Patroniu, Episcopul Salajului in anul 2002.

TRADIȚII SPECIFICE

Cea mai importantă tradiție care merită menționată este acea ca satul încă păstrează jocurile tradiționale românești, cum ar fi oina. Acest sat a primit numeroase premii si trofee pentru rezultatele obținute la acest joc , acestea fiind afisate pe holul școli din sat.

Scurt istoric[modificare | modificare sursă]

  1. ^ x indică operatorul telefonic; 2 pentru Romtelefonic; 3 pentru alți operatori de telefonie fixă
  2. ^ Google Earth 
  • Satul Voivodeni este așezat la granița din SE (sud-est) a județului Sălaj cu Județul Cluj. Acesta face parte din comuna Dragu, aceasta fiind compusă din localitățile: Dragu, Voivodeni, Adalin, Fântânele si Ugruț. Satul Voivodeni este înconjurat de păduri într-un procent de 90%. Ca vecini, satul este învecinat cu localitățile: Dragu la vest; Sărata la est; Fântânele la nord si Cătălina la SE. La S exista o localitate cu care este învecinat, dar aceasta a dispărut de pe harta datorita faptului că locuitorii au îmbătrânit și satul a fost abandonat, acela se numea Codoieni. Este bine de menționat că satul Voivodeni de-a lungul timpului nu a avut aceiasi pozitie geografică. Înainte de bătălia in care Voievodul Gelu a murit și odată cu venirea ungurimei satul era poziționat în NV fata de poziția actuală, în groapa cu numele Rimeți.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

[[1]]

SJ Acest articol despre o localitate din județul Sălaj este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui.