Vladimir Cazacliu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte persoane cu numele respectiv, vedeți Cazacliu.
Vladimir Cazacliu
Date personale
Născut1890 Modificați la Wikidata
Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, Republica Moldova Modificați la Wikidata
Decedat1950 (60 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata

Vladimir Cazacliu (n. 1887, Cușelăuca, Basarabia – d. 1950, București) student, politician român, membru al Sfatului Țării.

Familie[modificare | modificare sursă]

Familia Cazacliu a jucat un rol important la Marea Unire; Ion Cazacliu a fost unchiul lui Vladimir, iar Grigorie Cazacliu a fost fratele său.

Studii[modificare | modificare sursă]

A făcut studiile secundare în Chișinău, apoi este student la Institutul Politehnic, precum și la Universitatea din Kiev, secția agricolă.

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

În anul 1917, îmoreună cu Vlad Bogos, M. Mihailovici-Rouă-de Deal, cu sublocotenentul V. Cecatti și N. Grosul ( viitor deputat în Sfatul Țării) , plus un grup de ardeleni foști prizonieri, reorganizează Cercul Studențesc de Moldoveni din Kiev. Acest Cerc declară că va lupta pentru ca învățământul din școlile din Basarabia să se facă în limba maternă și pentru ca slujbele în biserici să fie în limba poporului. La 3 aprilie 1917, când în redacția ziarului Cuvânt moldovenesc ia ființă Partidul Național Moldovenesc de sub președinția lui Pavel Gore, va face parte dintre membrii conducerii acestui partid.

A făcut parte din Partidul Național Democrat, fracțiunea Bloc Moldovenesc. Pentru Sfatul Țării a fost delegat de formațiile studențești din Kiev și Odesa, pentru locurile moldovenilor de peste Nistru.

Sfatul Țării[modificare | modificare sursă]

Vladimir Cazacliu a fost membru al Sfatului Țării, Parlamentul Moldovei între 1917 și 1918. La data de 27 martie 1918 Vladimir Cazacliu (precum Ion și Grigore) a votat Unirea Basarabiei cu România. În cadrul Sfatului Țării a fost membru în Comisia pentru interpretări.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]


Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]