Televiziune prin cablu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Televiziune prin cablu (engleză: Community Access Television sau Community Antenna Television - CATV), este o soluție tehnică pentru a distribuii programe de televiziune la consumatori folosind semnale transmise printr-o rețea fixă de cabluri optice sau cabluri coaxiale, spre deosebire de transmisiile de televiziune care folosesc unde electromagnetice propagate prin aer, caz în care este nevoie de o antenă pentru recepția programului. Prin același cablu se pot oferi și transmisii de internet, radio pe internet la viteză mare precum și telefonie.

Cablu coaxial pentru recepție TV prin cablu

Istoric[modificare | modificare sursă]

In Romania , televiziunea prin cablu a aparut official in anul 1990, dupa revolutia din 1989, insa mici retele care deserveau mici comunitati au existat inca dinainte de 1989. Expansiunea a fost deosebit de rapida in anii 90,datorita multitudinii de canale disponibile, unele subtitrate sau dublate, in prezent avand acoperire foarte mare si peste 75% din populatia romaniei este abonata la serviciul de televiziune prin cablu.Discovery, CNN, Cartoon Network, Italia 1 , Rete 4, Rete5, NBC, RTL , PRO7, au fost principalele puncte de atractie. In prezent, cei mai mari furnizori de televiziune prin cablu sunt RCS RDS si UPC si intr-o mai mica masura TELEKOM, dar pe langa acestia, mai exista si alti furnizori de televiziune prin cablu, care opereaza local, regional, sau doar la nivelul unui judet, localitati . In prezent , toti furnizorii de televiziune prin cablu ofera si acces la internet ( cu viteze intre 20 MBPS si 1000MBPS), iar unii ofera chiar si servicii de telefonie , ceea ce face televiziunea prin cablu foarte populara. In marea majoritate a cazurilor, lumea contracteaza un pachet de "Internet + Televiziune cablu", care sunt cele mai populare, dar si pachete de tip "Internet + Televiziune Cablu + Telefonie". Expansiunea retelelor continua si astazi. In multe cazuri, internet-ul s-a implementat peste infrastructura de cablu, de aceea multi furnizori de televiziune prin cablu ofera astazi acces la internet. Televiziunea prin cablu este preponderent oferita in format analogic ( serviciu oferit de catre toti furnizorii) dar si in format digital, desi unii furnizori au doar cablu analogic in oferta. Chiar si multi dintre furnizorii mai mici au inceput, cu succes, sa implementeze televiziunea digitala prin cablu modernizandu-si aparatura si reteaua, pentru a oferi internet de mare viteza si canale HD. Televiziunea analogica prin cablu continua sa fie populara.

In format analogic sunt disponibile pana la 70 canale ( depinde de furnizor si de numarul de canale locale si regionale) iar in digital pana la 160 canale ( depinde de furnizor si de numarul de canale regionale si locale). Un pachet de televiziune de baza costa in jur de 25 lei/luna, iar pachetul de top ( cu HBO, cinemax, si alte optiuni costa pana in 70 lei/luna). De cele mai multe ori, sunt contractate pachete de tip Internet + CATV, care pot costa chiar si 40 lei/luna in varianta cea mai ieftina ( pachete de baza, insa depinde de furnizor) iar un pachet de top pot costa pana la 140 lei ( Net 1000 MBS + Telefon + TV cablu digital cu pachet HBO , cinemax si alte extraoptiunisi eventual 2 terminale digitale).

Principiu de funcționare[modificare | modificare sursă]

In statia de distributie exista o unitate de receptie a canalelor de pe satelit. Aceasta unitate este formata din mai multe receptoare de satelit, asemanatoare celor casnice, insa acestea sunt de tip professional, putand receptiona cateva sute , chiar mii de canale. Aceste receptoare au interfete comune sau cititoare pentru cartelele de decriptare care permit accesul la acele canale ( daca acestea nu sunt de tip liber). Dupa receptionare, acestora le este schimbata frecventa , si este transmisa catre receptoare ( client) prin reteaua CATV care poate fi de tip coaxial sau mai modern prin fibra optica ,in frecventa VHF-UHF CATV in cazul televiziunii analogice, putand astfel fi receptionata cu absolut orice receptor TV analogic. Pentru televiziunea digitala prin cablu ( DVB-C) acestea sunt transmise in multiplexuri ( mai multe programe pe un canal) dupa comprimare. Rezulta o banda ocupata mai mica, o calitate mai buna, posibilitatea de a transmite canale HD. Totusi, comprimarea excesiva, poate duce la scaderea calitatii. Receptionarea canalelor digitale cablu, se poate face cu un receptor TV echipat cu tuner digital de cablu ( DVB-C). Televizoarele analogice si cele fara tuner DVB-C , vor putea receptiona aceste canale digitale numai cu ajutorul unui receptor ( set top box ,uneori numit decodor, Digibox( RCS-RDS), mediabox (UPC)). In general, la abonarea la pachet digital, furnizorii vor oferi acest receptor. Canalele criptate vor putea fi receptionate cu ajutorul acestui receptor sau mai modern, cu ajutorul unui receptor TV cu interfata CI sau CI+ si un modul CAM cu cardul de decriptare respectiv.

La inceput, distributia semnalului de la punctul de distributie central la utilizatorii finali se facea prin cablu coaxial ( solutie inca folosita de catre operatorii mici), insa ulterior a fost adoptata fibra optica. Transmisia pana la locatie se face prin fibra optica apoi distributia se face prin cablu coaxial. Pe infrastructura de cablu TV , multi furnizori si operatori au introdus si serviciu de internet, motiv pentru care fibra optica ramane cea mai buna solutie. In unele situatii , serviciul de internet este transmis chiar pe cablul coaxial TV in format digital DOCSIS ( cazul lui UPC) sau in format analogic EOC in cazul RCS RDS ( numai abonamentul Popular 20 MBPS). Astazi, se practica Solutia FTTH ( fibra optica la domiciliu), unde este instalat un mediaconverter sau terminal din care sunt distribuite atat serviciile de internet cat si serviciile de televiziune. Tot pe reteaua de cablu tv s-a implementat si serviciul de telefonie. Chiar si in Romania, se are in vedere inchiderea serviciului de televiziune analogica prin cablu pentru a oferi viteze mai mari de internet si mai multe canale HD inclusiv 4K. Data exacta de inchidere a serviciului nu a fost stabilita , acest serviciu urmand sa fie disponibil pentru o perioada nelimitata, cel mult se vor diminua canalele de pe grila analogica pana la un verdict definitive ( canalele vor putea fi receptionate digital necriptat).

Distribuție pe țări[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]