Szabadság

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Szabadság

Captură din pagina unui articol web din 3 ianuarie 1996.
Informații generale
Țara România  Modificați la Wikidata
Data fondării  Modificați la Wikidata
Limbălimba maghiară  Modificați la Wikidata
SediuCluj-Napoca, România
Prezență online
site web oficial

Szabadság (în română Libertate) este un cotidian regional apărut prima dată în decembrie 1989, fiind cotidianul cu cel mai mare tiraj, indiferent de limbă, din Cluj-Napoca. Este primul cotidian pe Internet din România și Ungaria, începând din martie 1995 și s-a remarcat a fi și cea mai citită publicație pe Internet în limba maghiară din România dintre ziarele și cu variantă online.

Format[modificare | modificare sursă]

Are următoarele suplimente/rubrici: politică, economie, cultură, știință, religie, sport, muzică, pentru femei, culinar, stil de viață, de sănătate, drumeții, turistic, auto, programe TV și radio, Internet-tehnică de calcul.

Apare în 6-7 mii de exemplare în zilele de luni, marți, miercuri și vineri, 7-9 mii de exemplare în zilele de joi (programul TV) și sâmbătă. Are circa 44.000 de cititori în județele Cluj, Sălaj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud și circa 50.000 de cititori în plus în toată lumea, prin ediția pe internet (szabadsag.ro).

Conform unui sondaj făcut de catedra de sociologie a Universității Babeș–Bolyai, un exemplar este citit în medie de aproximativ 4 cititori.

Szabadság este membru în Asociația Cotidienelor în Limbile Minorităților și Regionale din Europa (MIDAS) și a Asociației Editorilor de Presă Locală și Regională de Limbă Maghiară din România (AEPLRLMR).

Internet[modificare | modificare sursă]

Prin ajutorul dat de Hungarian Human Rights Foundation (HHRF) din New York,[1] Róbert Schwartz⁠(hu)[traduceți] a realizat pentru Szabadság propriul site de tip HTML în rețeaua World Wide Web în 15 martie 1995,[2] fiind găzduit pe serverele HHRF.[1] Acesta a fost primul cotidian cu domeniul .ro care a apărut pe Internet și primul cotidian în limba maghiară, păstrat în această formă până în noiembrie 2007. Ulterior website-ul a fost transformat într-un portal de știri.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Mission statement”. hhrf.org. Accesat în . 
  2. ^ a b „Kiss Olivér: Évforduló. Szabadság a világhálón: 12 évig a lap internetes tükre, 2 éve hírportál. = Szabadság (Kolozsvár), în A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2017. udvardy.adatbank.transindex.ro. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]