Liber Pontificalis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Liber Pontificalis de Albert de Sternberg, 1376
Manuscris expus la biblioteca mănăstirii Strahov din Praga

Liber Pontificalis sau Cartea Papilor este o compilație de biografii a papilor din secolele I - XV. Este o importantă sursă pentru studiul istoriei Bisericii Catolice și se bucură de o mare apreciere critică.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Opera poate fi descrisă simplu astfel: conține o listă de succinte biografii ale Papilor de la început până la sfârșitul secolului al IX-lea al erei creștine (e.c.). Liber Pontificalis continuă apoi (cu volumul al II-lea) până la sfârșitul secolului al XV-lea, la Papa Pius al II-lea. Evident, aceste biografii sunt orânduite cronologic din moment ce toate biografiile din secolul al IV-lea până la sfârșit au fost scrise imediat după moartea fiecărui papă.

În lista papilor, numele fiecărui papă este însoțit de următoarele date:

  • 1) numărul anilor de pontificat (din care dată se pot deduce anii de început și de sfârșit a pontificatului);
  • 2) locul natal al respectivului papă, rude, împărați sau/și regi din aceeași perioadă;
  • 3) campanii de construcții (îndeosebi biserici în Roma);
  • 4) principalele luări de poziție, eventual cuvântări însemnate, instituiri organizatorice;
  • 5) locul înmormântării și
  • 6) perioada de vacanță a Sfântului Scaun (cât a durat de la moartea unui papă până la alegerea și consacrarea următorului papă).

Liber Pontificalis a fost redactat de persoane cu rang inferior la Vatican, imediat după moartea fiecărui papă. Informațiile au fost examinate foarte atent de cercetători în căutarea unor semne de prejudecăți, de suprimare sau de falsificare. Desigur că astfel de alterări există, însă ele au fost identificate și, în prezent, cercetătorii sunt convinși de autenticitatea datelor și de credibilitatea lor: cele câteva intervenții care au alterat textul nu invalidează – sunt de părere cercetătorii – și nici nu diminuează valoarea lui de izvor istoric.

Lista primelor trei secole a fost cea mai folositoare istoricilor, întrucât arată ce anume se cunoștea în sec. al V-lea despre începuturile Bisericii creștine. Practic, pe vremea persecuțiilor ori nu s-a scris (de teamă să nu fie găsit vreun document și astfel să se deconspire numele conducătorilor bisericii) ori, dacă s-a scris ceva, nu s-a păstrat. În schimb, creștinii transmiteau din generație în generație istoria eroicelor mărturii de credință și astfel în secolele al IV-lea și al V-lea compilatorii au folosit aceste „memorii” ale comunității creștine.

Începând cu secolul al IV-lea, compilatorii au folosit baze mai solide, dar mai sunt discrepanțe și erori.

Examinarea textelor sugerează că inițial (înainte de anul 546 e.c.) au fost două versiuni, după care Liber Pontificalis a rămas neatins.

De la începutul secolului al VII-lea (foarte probabil pe timpul pontificatului papei Honoriu I), numele și datele papilor sunt cvasi contemporane: adică au fost scrise imediat după moartea fiecărui papă. Aceste adnotări, chiar dacă reflectă orientările autorilor lor, sunt foarte bine îngrijite și expuse rațional.

Munca multor compilatori și autori, asupra unei perioade atât de îndelungate, a complicat procesul de creare a edițiilor pentru studiu. La sfârșitul secolului al XIX-lea Louis Duchesne și Theodor Mommsen au făcut câte o ediție a acestei opere (aceea a lui Th. Mommsen este însă incompletă), iar traducerile, studiile critice și comentariile apar în secolul al XX-lea: aceste studii și comentarii se ocupau în principal de descoperirea nivelelor de istoricitate a cuvintelor.

Liber Pontificalis este o sursă importantă dar nu unică pentru istoria papalității.