Nepotism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Nepotismul este o formă de favoritism, care implică acordarea de avantaje nemeritate pe baza unor legături de rudenie. Cuvântul își are rădăcina etimologică în latinescul nepos, nepotis, din care se trage și cuvântul românesc nepot. Ca orice fenomen social, nepotismul poate fi urmărit până în antichitate, însă conceptul de nepotism își are originea în evul mediu târziu, când în sânul Bisericii catolice mulți papi își favorizau nepoții și alte rude apropiate, acordându-le oficii și funcții înalte.

Nepotismul în Biserica Catolică[modificare | modificare sursă]

Corupția din sânul Bisericii Catolice a scăpat atât de puternic de sub control, încât în ajunul Reformei lui Martin Luther au existat și papi care aveau copii nelegitimi, precum papa Alexandru al VI-lea Borgia.

Nepotismul în teoria evoluționistă[modificare | modificare sursă]

Față de sensul de mai sus, în teoria evoluționistă modernă nepotismul nu are conotații negative. Prin nepotism se înțelege un comportament adaptabil, de a favoriza indivizi înrudiți genetic în comparație cu indivizii neînrudiți genetic, sau de a favoriza rudele apropiate față de cele îndepărtate.

Nepotismul în politică[modificare | modificare sursă]

Și în politică nepotismul poate fi întâlnit. Exemple notabile, ar putea fi menționate în cazurile familiilor prezidențiale americane Kennedy și Bush.

În 2009, Elena Băsescu, fiica președintelui României de la acea vreme a fost aleasă în Parlamentul European, deși nu avea nici o experiență profesională sau politică semnificativă. În ciuda faptului că a candidat ca independentă, campania electorală a fost susținută financiar de PDL, partidul tatălui ei. Se pare că Monica Iacob Ridzi, ministru la acea vreme și o apropiată a familiei, a cheltuit chiar bani publici pentru o ajuta pe Elena Băsescu să câștige alegerile.[1]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  1. ^ How daughter of Romanian President Basescu will be elected MEP as an independent with help from Basescu's supporting party”. English.hotnews.ro. http://english.hotnews.ro/stiri-top_news-5791833-how-daughter-romanian-president-basescu-will-elected-mep-independent-with-help-from-basescus-supporting-party.htm. Accesat la 6 martie 2011. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]