Ioan Teodor Callimachi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Portret oficial

Ioan Teodor Callimachi sau Călmașul (n. 1690 - d. 1780) a fost domn în Moldova în perioada 7 august 1758 - 11 iunie 1761.

Domnie[modificare | modificare sursă]

A fost boier de origine moldoveană, pe numele său adevărat Călmașul. A fost al doilea fiu al lui Teodor Callimachi. A studiat la Liov și a ajuns mare dragoman la Constantinopol în perioadele 1741 - 1751 și 1752 - 1758; în această calitate i-a împiedicat pe turci să intre în război pentru succesiunea tronului Austriei. Ca domn, nu s-a distins de ceilalți domni fanarioți. După ce a fost înlocuit cu fiul său Grigore Callimachi, s-a retras la Constantinopol, unde a mai trăit 19 ani. Cunoștea limbile latină, turcă, italiană, greacă și franceză.

A crescut de tânăr la Lemberg în Polonia, mai târziu Nicolae Mavrocordat îl trimise la fratele său, care era Dragoman al Porții. A fost locțiitor timp de șase ani, până în 1752 când a fost însuși numit mare Dragoman al Porții.

A avut două fiice și doi băieți cu soția sa Ralița, născută Hrisoscoleu.[1]


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Octav George Lecca, Familiile Boerești Române – Istoric și genealogie, Institutul de arte grafice și Editura Minerva, București 1899. pag. 119.