Ștefan Tomșa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ștefan Tomșa
Date personale
Decedat Modificați la Wikidata
Lwów, Regatul Poloniei Modificați la Wikidata
ÎnmormântatMonastîr sveatoho Onufria[*][[Monastîr sveatoho Onufria (Monastery in Lviv, Ukraine)|​]] ()[1] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluidecapitare Modificați la Wikidata
CopiiȘtefan Tomșa al II-lea
Leon Tomșa Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Domnitor al Moldovei Modificați la Wikidata
Domnie –
PredecesorIoan Iacob Heraclid
SuccesorAlexandru Lăpușneanu

Ștefan Tomșa (n. ? – d. , Lwów, Regatul Poloniei) a fost domn în Moldova între august 1563 și martie 1564.

Domnie[modificare | modificare sursă]

Boier cu funcția de hatman, Tomșa, a fost ales ca domn de boierii răsculați împotriva aventurierului Despot Vodă. Refugiat în Cetatea Sucevei, Despot a rezistat la un asediu de trei luni, după care a fost abandonat de mercenarii săi. Cronicarul Grigore Ureche nota: ... îmbrăcatu domnéște au ieșit afară din cetate, mai sus de Suceava, la Aréni, unde era țara adunată și să închină Tomșii. Această atitudine teatrală nu l-a impresionat pe Ștefan Tomșa, care, după ce l-a mustrat pentru fărădelegile săvârșite, l-a lovit cu buzduganul, ucigându-l[2]. Nu cu mult timp înainte îl prinsese și-l trimise la Constantinopol și pe hatmanul cazacilor Dimitrie Visnieviețchi, care trăgându-se dintr-o soră a lui Petru Rareș, intrase în Moldova tot pentru tron.

În vremea domniei, Tomșa și-a luat numele de Ștefan. Turcii nu au vrut să-l recunoască însă și l-au numit pe Alexandru Lăpușneanu ca domn pentru a doua oară. Tomșa neputând să se mențină pe tron, a fugit în Polonia, unde regele Sigismund II pentru a-i mulțumi pe turci, a pus să i se taie capul în mai 1564 la Liov, sub pretextul că Tomșa a făcut niște prădăciuni în Polonia, la începutul domniei lui. Este înmormântat în biserica ortodoxă din Liov (Lwów).

În scurta sa domnie, Ștefan Tomșa a bătut monedă, dinari de tipul și cu reprezentările dinarilor maghiari contemporani, în sistemul instaurat în prima domnie a lui Alexandru Lăpușneanu.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://web.archive.org/web/20190505105116/https://lia.lvivcenter.org/uk/objects/st-onuphrius-church/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Taler - Despot Heraclid
  3. ^ Ștefan Tomșa - Emisiunile monetare

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Despot Vodă
Domn al Moldovei
18 noiembrie 1561 - 5 noiembrie 1563
Succesor:
Alexandru Lăpușneanu
(a doua oară)