Ștefan Tomșa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ștefan Tomșa
Date personale
Decedat Modificați la Wikidata
Liov, Regatul Poloniei Modificați la Wikidata
Înmormântat Monastîr sveatoho Onufria[*][[Monastîr sveatoho Onufria (Monastery in Lviv, Ukraine)|​]][1] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluidecapitare Modificați la Wikidata
CopiiȘtefan Tomșa al II-lea
Leon Tomșa Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Domn al Moldovei Modificați la Wikidata
Domnie –
PredecesorIoan Iacob Heraclid
SuccesorAlexandru Lăpușneanu

Ștefan Tomșa (n. ? – d. , Liov, Regatul Poloniei) a fost domn în Moldova între august 1563 și martie 1564.

Domnie[modificare | modificare sursă]

Boier cu funcția de hatman, Tomșa, a fost ales ca domn de boierii răsculați împotriva aventurierului Despot Vodă. Refugiat în Cetatea Sucevei, Despot a rezistat la un asediu de trei luni, după care a fost abandonat de mercenarii săi. Cronicarul Grigore Ureche nota: ... îmbrăcatu domnéște au ieșit afară din cetate, mai sus de Suceava, la Aréni, unde era țara adunată și să închină Tomșii. Această atitudine teatrală nu l-a impresionat pe Ștefan Tomșa, care, după ce l-a mustrat pentru fărădelegile săvârșite, l-a lovit cu buzduganul, ucigându-l[2]. Nu cu mult timp înainte îl prinsese și-l trimise la Constantinopol și pe hatmanul cazacilor Dimitrie Visnieviețchi, care trăgându-se dintr-o soră a lui Petru Rareș, intrase în Moldova tot pentru tron.

În vremea domniei, Tomșa și-a luat numele de Ștefan. Turcii nu au vrut să-l recunoască însă și l-au numit pe Alexandru Lăpușneanu ca domn pentru a doua oară. Tomșa neputând să se mențină pe tron, a fugit în Polonia, unde regele Sigismund II pentru a-i mulțumi pe turci, a pus să i se taie capul în mai 1564 la Liov, sub pretextul că Tomșa a făcut niște prădăciuni în Polonia, la începutul domniei lui. Este înmormântat în biserica ortodoxă din Liov (Lwów).

În scurta sa domnie, Ștefan Tomșa a bătut monedă, dinari de tipul și cu reprezentările dinarilor maghiari contemporani, în sistemul instaurat în prima domnie a lui Alexandru Lăpușneanu.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://web.archive.org/web/20190505105116/https://lia.lvivcenter.org/uk/objects/st-onuphrius-church/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Taler - Despot Heraclid
  3. ^ Ștefan Tomșa - Emisiunile monetare

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Predecesor:
Despot Vodă
Domn al Moldovei
18 noiembrie 1561 - 5 noiembrie 1563
Succesor:
Alexandru Lăpușneanu
(a doua oară)