Academia de Studii Economice a Moldovei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Academia de Studii Economice a Moldovei
Logo
Sediul ASEM (noiembrie 2015).jpg
Informații
Fondată25 septembrie 1991[1]
FondatorGuvernul Republicii Moldova
TipUniversitate de stat
Localizare
ȚaraFlag of Moldova.svg Republica Moldova
OrașChișinău
Conducere
RectorGrigore Belostecinic (până la 28 aprilie 2022)[2]
Cifre cheie
Corp didactic500[3]
Studenți16.000[1]
Prezență web
ase.md

Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM) este o instituție de învățământ superior din Chișinău, Republica Moldova, fondată pe 25 septembrie 1991. Este cea mai mare instituție de învățământ superior cu profil economic din Republica Moldova. Drept bază pentru înființarea academiei au servit două facultăți din cadrul Universității de Stat: „Economie” și „Economie a Comerțului și Merceologie”, cât și Institutul Economiei Naționale al Ministerului Economiei.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Facultatea de Economie a fost deschisă la Universitatea de Stat din Moldova în august 1953, fiind înscriși 52 de studenți la specialitățile „Planificarea economiei naționale” și „Finanțe”. În perioada 1964-1977, Facultatea de Economie a făcut parte din componența Institutului Politehnic din Chișinău, iar în 1977, în cadrul Universității de Stat din Chișinău, a fost deschisă a doua facultate de profil economic – „Economie a Comerțului și Merceologie”, fondată în baza filialei din Chișinău a Institutului Unional de Comerț din Moscova (1960-1977).

Printre persoanele care au contribuit la dezvoltarea învațământului economic universitar din Moldova se numără academicienii Boris Melnic și Sergiu Rădăuțan, decanii facultăților „Economie” și „Economie a Comerțului și Merceologie” Marlen Makeenko, Ivan Mocan, Mihail Cărăuș, Petru Secrieru, Viorel Țurcanu și alții. Primii rectori ai ASEM au fost profesorii universitari Paul Bran și Eugeniu Hrișcev.

Dotări[modificare | modificare sursă]

În prezent, în cadrul ASEM activează 6 facultăți, 27 catedre, o bibliotecă modernă, un departament de informatizare, câteva centre postuniversitare de instruire și consultanță, serviciile de masterat, doctorat, alte subdiviziuni.

Facultăți[modificare | modificare sursă]

Facultățile ASEM sunt (inclusiv departamente):

  • Facultatea Business și Administrarea Afacerilor (Management și Antreprenoriat; Marketing și Logistică; Comerț, Turism și Alimentație Publică)
  • Facultatea Economie Generală și Drept (Teorie și Politici Economice; Management Social; Drept Privat; Drept Public; Comunicare Economică și Didactică)
  • Facultatea Cibernetică, Statistică și Informatică Economică (Cibernetică și Informatică Economică; Statistică și Previziune Economică; Matematică; Bazele Informaticii Economice)
  • Facultatea Relații Economice Internaționale (Relații Economice Internaționale; Limbi Moderne de Afaceri; Gândire Economică; Demografie și Geoeconomie)
  • Facultatea Contabilitate (Contabilitate și Audit; Contabilitate; Analiza activității economico-financiare)
  • Facultatea Finanțe (Bănci și Activitate Bancară; Finanțe și Asigurări; Filosofie și Politologie; Limbi Moderne Aplicate; Investiții și Piețe de Capital)

MACIP[modificare | modificare sursă]

În ASEM funcționează Centrul de Instruire și Consultanță în Afaceri - MACIP, fondat prin decizia Senatului ASEM din 28 aprilie 1993 (Ordinul rectorului ASEM nr. 04-Ge din 07 mai 1993). Acesta oferă servicii de instruire (perfecționare) în domeniul economic și consultanță de afaceri. În septembrie 1993, în baza acordului de colaborare între ASEM și Universitatea Nebraska (Omaha, SUA), cu suportul financiar al Fundației Eurasia a fost creat Centrul pentru Susținerea Inițiativei Private – MACIP (în engleză Moldo-American Center for Privat Initiative). Prin Decizia Senatului ASEM din 28 ianuarie 2009, Centrul Moldo-American pentru Susținerea Inițiativei Private a fost reorganizat în Centru de Instruire și Consultanță în Afaceri al ASEM, păstrându-se acronimul MACIP.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Scurt istoric”. ase.md. Accesat în . 
  2. ^ Dulea, Cristina (). „După 21 de ani, Academia de Studii Economice a Moldovei are un nou rector. Rezultatele alegerilor urmează să ajungă la Ministerul Educației pentru aprobare și confirmare. CV-ul noului conducător ales al ASEM”. Ziarul de gardă. Accesat în . 
  3. ^ „Procesul de invatamant”. ase.md. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]