Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”
Logo Da.png
Președinte Andrei Năstase
Secretar general Ion Terguță
Înființat 21 aprilie 2013 (ca Partidul Forța Poporului)
Sediu Str. 31 august 1989, nr. 15, Chișinău
Număr de membri (2018) 14.000
Ideologie oficială Populism
Liberalism social
Pro-Europeanism
Poziție politică Centru-dreapta
Slogan politic „Patriotism, Responsabilitate, Prosperitate
Afiliere națională Blocul politic „ACUM”
Afiliere europeană Partidul Popular European
(membru observator)[1]
Mandate în Parlament
11 / 101
Președinți de raioane
2 / 32
Prezență online www.platformada.md
Acest articol se referă la un partid politic. Pentru mișcarea civică, neafiliată politic, vedeți Platforma Civică Demnitate și Adevăr.

Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPPDA) este un partid politic de centru-dreapta de opoziție din Republica Moldova, condus de avocatul Andrei Năstase și constituit în urma protestelor antiguvernamentale din 2015–2016.

Până în data de 13 decembrie 2015, formațiunea politică se numea Partidul Forța Poporului (PFP).

Istoric[modificare | modificare sursă]

Congresul de constituire a Partidului Forța Poporului (PFP)[modificare | modificare sursă]

La data de 21 aprilie 2013, a avut loc Congresul de constituire a Partidului Forța Poporului (PFP). La lucrările congresului au participat circa 300 de delegați din toate raioanele țării, care au aprobat Programul politic, Statutul și au desemnat conducerea partidului.

În calitate de președinte al PFP a fost ales fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii Nicolae Chirtoacă, iar în calitate de vicepreședinți au fost aleși: fostul avocat parlamentar Constantin Lazari, profesorul universitar Constantin Ciorbă, juristul, specialist în domeniul agriculturii Alexandru Slusari, fostul procuror, avocat Pavel Midrigan și președintele Asociației Militarilor în Rezervă Eduard Roșca.

Potrivit fondatorilor, Partidul Forța Poporului se poziționează în centrul eșichierului politic, iar doctrina social-liberală reprezintă fundamentul doctrinar al identității politice a formațiunii.

Constituirea Platformei “Demnitate și Adevăr” și protestele organizate împotriva guvernării[modificare | modificare sursă]

La 24 februarie 2015, pe fundalul scandalului financiar-bancar din țară cunoscut ca “Jaful secolului”, mai mulți lideri de opinie, jurnaliști și foști funcționari publici au anunțat într-o conferință de presă lansarea Platformei Civice Demnitate și Adevăr (DA). Membrii constituenți ai platformei au fost: Oazu Nantoi, Igor Boțan, Valentin Dolganiuc, Stanislav Pavlovschi, Mihai Manole, Olesea Stamate, Mariana Kalughin, Cornelia Cozonac, Angela Aramă, Alexandru Cozer, Vasile Zgardan, Vasile Năstase, Dinu Plîngău, Andrei Năstase și Nicolae Misail. Platforma DA și-a propus realizarea următoarelor obiective principale: lupta împotriva corupției, eliminarea “hoților” de la guvernare și menținerea vectorului european al Republicii Moldova.

Începând cu primăvara anului 2015, Platforma DA a organizat o serie de proteste de amploare pașnice, iar la 6 septembrie 2015 în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a inițiat o acțiune de protest non-stop. Tot atunci, a fost format Consiliul Marii Adunări Naționale — structura care și-a propus să reprezinte pe protestatari în dialogul cu guvernarea. De asemenea, la protestul din 6 septembrie 2015 membrii platformei au formulat noi revendicări, printre care: demisia președintelui Nicolae Timofti, alegerea președintelui Republicii Moldova de către toți cetățenii, numirea în fruntea instituțiilor de drept a persoanelor integre, propuse de societatea civilă, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate cel târziu la începutul lunii martie 2016, formarea unui guvern de salvare națională.

În decembrie 2015, o parte din grupul de lideri ai platformei a pus bazele formării Partidului politic “Platforma Demnitate și Adevăr” (PPPDA), prin redenumirea unei formațiuni deja existente — Partidul Forța Poporului.

Congresul Extraordinar din 13 decembrie 2015[modificare | modificare sursă]

În cadrul congresului au fost operate modificări în Statutul și Programul partidului și a fost schimbată denumirea în Partidul politic “Platforma Demnitate și Adevăr”, iar în calitate de președinte a fost ales unanim avocatul Andrei Năstase. În calitate de vicepreședinți ai partidului au fost aleși: Alexandru Slusari, Stanislav Pavlovschi și Inga Grigoriu, iar Tihon Zaraf a fost ales secretar General al partidului. Totodată, delegații la congres au ales componența Consiliului Politic Național, Comisiei Centrale de Cenzori și Comisiei de Onoare și Arbitraj.

La sfârșitul congresului, a fost adoptată o declarație în care se menționează despre situația politică din țară și necesitatea de a crea o forță alternativă de luptă împotriva oligarhiei. Potrivit organizatorilor, la congres au participat 360 de delegați din 409, numărul total de delegați ai organizațiilor teritoriale ale Partidului Forța Poporului.

Congresul al II-lea[modificare | modificare sursă]

Delegații la congres au adoptat noul Statut al formațiunii, au elaborat și adoptat Programul PPPDA, au ales noua componență a Consiliului Politic Național și a Biroului Politic Permanent.

Totodată, formațiunea politică a adoptat Rezoluția congresului prin care au fost stabilite câteva obiective pentru următoarea perioadă, printre care dezvoltarea durabilă și fortificarea Partidului “Platforma Demnitate și Adevăr”, aderarea la Partidul Popular European, crearea unui pol antioligarhic, continuarea unui dialog strâns cu cetățenii Republicii Moldova și apărarea intereselor acestora în mod prioritar, inclusiv prin reluarea protestelor de amploare.

Evoluții recente[modificare | modificare sursă]

În vederea alegerilor parlamentare din februarie 2019, „Platforma Demnitate și Adevăr” a încheiat o alianță cu Partidul Acțiune și Solidaritate, numită Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”.[2][3]

Conducerea[modificare | modificare sursă]

Deputații PPDA în Parlamentul Republicii Moldova (11)[modificare | modificare sursă]

Rezultate electorale[modificare | modificare sursă]

Alegeri parlamentare[modificare | modificare sursă]

Anul alegerilor voturi % din voturi mandate obținute +/-
2014 11.665 0,73
0 / 101
2019 380.181 26,84
11 / 101
11

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Action and Solidarity Party and Platform "Dignity and Truth" become members of European People's Party”. moldova.org. . 
  2. ^ Se vor uni PPDA, PAS și PLDM untr-un BLOC ELECTORAL în perspectiva alegerilor parlamentare? Andrei Năstase clarifică lucrurile Ziarul Național, 24.10.2016
  3. ^ (VIDEO) PAS ȘI PLATFORMA DA AU ANUNȚAT OFICIAL PARTICIPAREA ÎN BLOC LA ALEGERILE DIN 2018 independent.md, 20 noiembrie 2017

Legături externe[modificare | modificare sursă]