Partidul Acțiune și Solidaritate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Partidul Acțiune și Solidaritate
Logo Partidul Acțiune și Solidaritate.png
Președinte Maia Sandu
Secretar general Igor Grosu
Înființat 15 mai 2016
Organizație de tineret PAS Youth
Număr de membri (2016) 7.500
Ideologie oficială Liberalism social
Poziție politică Centru-dreapta
Slogan politic O societate unită pentru o viață decentă
Afiliere națională nu are
Afiliere internațională PPE
Mandate în Parlament
0 / 101
Președinți de raioane
0 / 32
Prezență online unpaspentru.md

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este o formațiune politică de centru-dreapta din Republica Moldova fondată și condusă de fostul ministru al Educației - Maia Sandu. Partidul este format pe baza platformei politice „În /pas/ cu Maia Sandu” inițiate la sfârșitul anului 2015.

Scurt istoric[modificare | modificare sursă]

Pe 23 decembrie 2015 fostul ministru al Educației - Maia Sandu - a anun­țat lan­sa­rea Miș­că­rii „În PAS cu Maia Sandu” pen­tru cre­a­rea unui nou par­tid poli­tic. Ulterior gru­pul de ini­ția­tivă al miș­că­rii a decis că vii­to­rul par­tid se va numi „Par­ti­dul Acțiune și Soli­da­ri­tate”[1]. Totodată, la începutul anului 2016 a fost inițiată campania de colectarea semnăturilor pentru crearea noului partid. Pe parcursul lunii ianuarie 2016 proiectul „Par­ti­dul Acțiune și Soli­da­ri­tate” a reușit să adune 2.431 de semnături, iar până la congresul de constituire al partidului circa 7.500.

Congresul de constituire al Partidului Acțiune și Soli­da­ri­tate s-a desfășorat pe 15 mai 2016 și a ales-o cu votul unanim al delegaților pe Maia Sandu în calitate de președintele formațiunii. De asemenea, în cadrul Congresului au fost aleși vicepreședinții PAS – Liliana Nicolaescu-Onofrei și Sergiu Musteață, secretarul general al partidului – Igor Grosu, au fost adoptate Statutul, Programul și Simbolistica PAS[2]. Peste 11 zile partidul a fost înregistrat oficial de Ministerul Justiției[3].

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]