Gara Brașov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Brașov
Gara Brasov.jpg
Gara Brașov
Informații generale
Adresă Bulevardul Gării,Brașov
Legături Magistrala 200,300,400
Transport public Troleibuze: 8,11 Autobuze: 4,23,23B,25,29,32,35,40,17B,37,45,51,34B,100.
Istoric
Deschisă 1872
Reconstruită 1961
Alte informații
Proprietar CFR

Gara Brașov este cea mai importantă gară din acest oraș, precum și din centrul țării, de aici plecând trenuri în 7 direcții.

Prezentare generală[modificare | modificare sursă]

Gara a fost construită între 1960 și 1961 (și inaugurată în anul 1962), înlocuind prima gară din Brașov (1873), după un proiect al arhitecților Florin Ionescu și Teonicu Săvulescu[1].

Deasemenea în Municipiul Brașov mai sunt trei alte gări: Bartolomeu, Dârste și Triaj. La momentul actual Gara Brașov este una dintre cele mai tranzitate gări din România, fiind la intersecția principalelor magistrale de cale ferata din România. În fiecare zi prin această gară trec peste 150 de trenuri de călători și numeroase trenuri de marfă. Aceste trenuri operează în traficul național dar și internațional. Din Gara Brașov pleacă și sosesc trenuri în toată România, dar și în afara țării, cum ar fi : Budapesta, Viena, Munchen, Praga, Bratislava, Cracovia.

În ceea ce privește transportul de pasageri aici operează trenuri ale Căilor Ferate Române, Regio-Trans, iar la transportul de marfă în special firma Grup Feroviar Român (GFR).

Sunetul care precedă anunțurile efectuate prin stația de amplificare a gării reprezinta câteva note din opereta Crai Nou de Ciprian Porumbescu.

Linii de cale ferată[modificare | modificare sursă]

Linii pe care operează CFR:

Liniile închiriate de către CFR, pe care operează Regio-Trans sunt Brașov - Zărnești, Brașov - Întorsura Buzăului si Brasov -Sfantu Gheorghe - Tg. Secuiesc - Bretcu.

Trenuri internaționale[modificare | modificare sursă]

Din Brașov pleacă zilnic două trenuri Intercity spre Budapest Keleti via Oradea, și trei via Arad. Dintre acestea din urmă unul singur are vagoane pentru Wien Hauptbahnhof.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Gara Brașov este deservită de numeroase linii ale transportului în comun din Brașov, și în același timp este lângă autogara principală din Brașov.

Distanțe față de alte orașe (gări) din România[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Paul SMARANDESCU Architecte, à SINAIA (ROUMANIE) - Articles sur l'activité de l'architecte et urbaniste Paul SMARANDESCU de Sinaia à Balcic, en Roumanie entre les deux guerres...