Gara Galați

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gara Galați
Gara din Galați (Galați Nord).JPG
Informații generale
AdresăStrada Gării 1
Coordonate45°26′46″N 28°03′43″E ({{PAGENAME}}) / 45.446°N 28.062°E
LiniiMagistrala CFR 700
Calea ferată Tighina-Galați[*]
Q116384638[*]
Q116386720[*]  Modificați la Wikidata
Gări adiacentegara Filești[*]
gara Tulucești[*]
Giurgiulești railway station[*][[Giurgiulești railway station (railway station in Giurgiulești)|​]]  Modificați la Wikidata
Nivele2
Peroane4
Linii6
ParcareDa
Facilități pentru bicicleteDa
Istoric
Deschisă  Modificați la Wikidata
ElectrificatăDa
Alte informații
ProprietarCăile Ferate Române  Modificați la Wikidata

Gara Galați este principala stație feroviară ce deservește orașul Galați. Această stație reprezintă punctul de pornire al Magistralei CF 700 și al liniilor secundare CF 703 și 704. Prezenta gară este o clădire nouă, cea veche fiind demolată acum cca. 20 de ani, deoarece era considerată neîncăpătoare pentru un oraș care reprezintă și un sediul al unei SRTFC. În prezent, gara are 6 linii la care garează trenuri de călători, aparținând CFR Călători sau Transferoviar Călători.

Toate trenurile din gara Galați au punct terminus aici. Înainte, această gara avea scop și de punct de tranzit pentru traficul internațional, dar linia spre Republica Moldova(Galați-Giurgiulești-Cahul) este închisă deocamdată traficului de călători.

Rutele de IR și RE prezente in gara Galați sunt către: București Nord, via Ploiești Sud sau Urziceni(există și un tren TFC pe această rută, via Ploiești Sud), Brașov, care asigură, de exemplu, și buzoienilor o legătura spre Valea Prahovei, Iași, via Tecuci, ce are, de obicei în componență, o ,,Săgeată Albastra", Constanța(tren estival) și catre Cluj-Napoca, ce asigură o legătură de zi către toată Bucovina si către Transilvania a gălățenilor și nu numai.

Rutele sprecifice rangului de Regio sunt către Făurei, Buzău, via Faurei, Mărășești, via Tecuci și Adjud, via Focșani, ultimul dintre ele fiind reprezentat de un tren Regio de parcurs lung(aprox. 6 ore) Există, din partea TFC, numeroase rute către Bârlad, Berești și Târgu Bujor, pe L703.

Există și rute desființate, cum ar fi Galați-Timișoara Nord, care asigura o legătură de o durată mai mică cu Transilvania decât trenul de Cluj, dar ducea și mulți turiști către Valea Trotușului. Totuși, nu atât de mulți, astfel încât această rută a fost desființată. De asemenea, trenul Galați-Cluj-Napoca fusese cândva extins până la Oradea, renunțându-se totuși la această idee.

Aici se poate ajunge cu traseele de autobuz 9,15,20 și 26 sau cu microbuzul la Autogara Metropoli.


Format:Lista stațiilor de pe Magistrala CFR 703