Gara Băneasa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Gara Băneasa
Gara Băneasa.JPG
Informații generale
AdresăFlag of Romania.svg București  Modificați la Wikidata
Coordonate44°29′07″N 26°04′19″E
Gări adiacentegara București Nord  Modificați la Wikidata
Istoric
ArhitectDuiliu Marcu  Modificați la Wikidata
Deschisă  Modificați la Wikidata
Alte informații
ProprietarCăile Ferate Române  Modificați la Wikidata
Fațada Gării Regale Băneasa, acoperită cu fotografia M.S. Regelui Mihai I al României, la două săptămâni după funeralii

Gara Băneasa este o gară din cartierul Băneasa, București, situată în apropierea Vilei Minovici, a Fântânii Miorița și a Podului Miorița.

Istoricul gării[modificare | modificare sursă]

Gara a fost construită de către Direcția Generală a CFR în 1936 cu scopul de a crea un cadru solemn pentru primirile regale. Ea funcționat ca gară regală până în anul 1947, momentul instalării Republicii.

După 1950, gara a fost utilizată drept gară de protocol pentru „trenul prezidențial” (de fapt vechiul Tren Regal) al șefilor de stat ai României și pentru primirea oficialităților străine. Noile autorități din România au folosit-o ca gară prezidențială, pentru deplasările liderului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej, dar și pentru primirea altor delegații. Gara dispunea de un sistem de aer condiționat (poate de proveniență americană[necesită citare]), considerat foarte performant pentru anii '50-'60. La primirea delegațiilor oficiale se acoperea peronul cu un imens covor persan. Șeful gării era cel care întocmea mersul trenului, atât pentru trenul special, cât și pentru locomotiva ante-mergătoare, care mergea, de obicei, cu 30 minute înaintea trenului special, din motive de securitate.

În 2007, gara a fost temporar închisă datorită lucrărilor în desfășurare la Culoarul IV Pan European (segmentul Arad-Constanța).

Actualmente, stația este folosită de CFR pentru traficul de călători numai ocazional, mai ales pe timpul verii, când opresc aici două perechi de trenuri sezoniere care circulă pe rutele Timișoara-Mangalia și Deva-Mangalia.

Începând din anul 2012, în semn de reînnodare a bunei tradiții dinainte de 1947, Gara Regală Băneasa, gară cu semnificație istorică, este folosită periodic de Familia Regală a României ca punct de plecare și de sosire pentru călătoriile-simbol efectuate de A.S.R. Principesa Margareta cu Trenul Regal.

În anul 2017, Gara Băneasa a constituit punctul de plecare a Trenului Regal care a transportat sicriul Majestății Sale Regelui Mihai I al României la Curtea de Argeș, în cadrul ceremoniei funerare.

Arhitectura Gării Regale Băneasa[modificare | modificare sursă]

Planurile au fost întocmite de arh. Duiliu Marcu, iar execuția a aparținut echipei condusă de ing. Mihai Gheorghiu.

În anii 2006-2007 în imediata apropiere au fost dezvoltate ansamblurile de birouri S-Park și Bucharest Business Park, precum și câteva ansambluri rezidențiale.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]