Gara Băneasa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Gara Băneasa

Gara Băneasa este o gară din cartierul Băneasa, București. Ea a fost construită de către Direcția Generală a CFR în 1936 cu scopul de a crea un cadru solemn pentru primirile regale. Planurile au fost întocmite de arh. Duiliu Marcu, iar execuția a aparținut echipei condusă de ing. Mihai Gheorghiu. După 1950, gara este folosită de autoritățile comuniste drept gară de protocol pentru „trenurile prezidențiale” ale șefilor de stat ai României și pentru primirea oficialităților străine.

Actualmente nu este folosită de CFR pentru traficul de călători, decât ocazional, mai ales pe timpul verii, când opresc două perechi de trenuri sezoniere care circulă pe rutele Timișoara-Mangalia și Deva-Mangalia. În 2007, gara a fost temporar închisă datorită lucrărilor în desfășurare la Culoarul IV Pan European (segmentul Arad-Constanța).

Gara a fost gara regala pana in anul 1947, dupa care a devenit gara prezidentiala. In perioada in care era gara prezidentiala era folosita de Gheorghe Gheorghiu Dej pentru deplasarile sale, dar si pentru primirea delegatiilor straine prezidentiale. Gara avea un sistem de aer conditionat (poate de provenienta americana) si super performant pentru anii 50-60. La primirea delegatiilor oficiale se acoperea peronul cu un imens covor persan. Seful garii era cel care facea mersul trenului atat pentru trenul special cat si pentru locomotiva ante-mergator, care de obicei mergea cu 30 minute inaintea trenului special din motive de securitate.

Gara Băneasa este situată în apropierea Vilei Minovici, a Fântânii Miorița și a Podului Miorița. În anii 2006-2007 in imediata apropiere au fost dezvoltate ansamblurile de birouri S-Park si Bucharest Business Park precum si cateva ansambluri rezidentiale.

Începând din anul 2012, în semn de reînnodare a bunei tradiții dinainte de 1947, Gara Regală Băneasa, gară cu semnificație istorică, este folosită periodic de Familia Regală a României ca punct de plecare și de sosire pentru călătoriile-simbol efectuate de ASR Principesa Margareta cu Trenul Regal.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]