Gara Piatra Neamț

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gara Piatra Neamț
Informații generale
AdresăPiața Gării 1
Coordonate46°56′N 26°22′E ({{PAGENAME}}) / 46.93°N 26.36°E
LiniiCăile Ferate Române Line 509[*][[Căile Ferate Române Line 509 (Romanian train line)|​]]  Modificați la Wikidata
Gări adiacentegara Dumbrava[*]
gara Pângărați[*]
gara Roznov
gara Vaduri[*]  Modificați la Wikidata
Istoric
Deschisă  Modificați la Wikidata
ElectrificatăNu
Alte informații
ProprietarCăile Ferate Române  Modificați la Wikidata
AdministratorCăile Ferate Române  Modificați la Wikidata
Cod LMINT-II-m-B-10564[1]

Gara din Piatra Neamț este principala gară feroviară din reședința județului Neamț.

Istoric[modificare | modificare sursă]

La Piatra Neamț, prima linie ferată a fost construită pentru a lega orașul de Bacău în baza legii din 15 mai 1882 și a fost pusă în circulație în 15 octombrie 1885[2], prima gară a orașului fiind numită actual Gara Veche (situată în cartierul cu același nume).[3] Clădirea Gării Vechi a fost ridicată după ce în 1893 se terminase normalizarea liniei Bacău - Piatra Neamț. Inițial, calea ferată a fost construită cu ecartament de 1.000 mm, iar clădirea de călători – inaugurată la 15 februarie 1885, a fost de tipul terminus[2]. Aducerea liniei la un ecartament normal de 1.456 mm a fost realizată de antrepriza inginerului I. Bacalu din Piatra Neamț, iar lucrările au fost conduse de către inginerul Romulus Băiulescu[2].

Actuala gară Piatra Neamț a fost inaugurată pe 2 octombrie 1913 și este monument turistic și istoric NT-II-m-B-10564[4], fiind opera antreprenorului italian Carol Zane[4], cel care a ridicat și alte construcții în oraș: Teatrul Tineretului, Biserica Precista, Muzeul de Artă și actualul sediu al Muzeului Cucuteni[5].

În noaptea de 21 spre 22 iunie 1941[6] Mareșalul Ion Antonescu – pe atunci general, în prezența generalului comandant al Armatei 11 germane Ritter von Schobert și a altor generali și ofițeri superiori români și germani, în trenul Patria din gara Piatra Neamț – unde se afla Marele Cartier General[7], a rostit ordinul: Ostași, Vă ordon: Treceți Prutul![3] (cu care a început campania pentru dezrobirea Basarabiei și a Bucovinei de Nord din cel de-al Doilea Război Mondial)[7].

Regizorul Francis Ford Coppola a filmat aici câteva secvențe din filmul Tinerețe fără tinerețe (Youth Without Youth), care a avut premiera în anul 2007.[8]

Mersul trenurilor[modificare | modificare sursă]

Din gara Piatra Neamț vin și pleacă în fiecare zi, 8 trenuri Regio pe ruta Piatra Neamț - Bacău și retur, 4 trenuri Regio pe ruta Bicaz - Bacau și retur, un tren Inter Regio Piatra Neamț - București Nord (atașare la un tren Suceava - București Nord în Bacău) și un tren Regio Express Bicaz - București Nord (atașat la un tren Suceava - București Nord în Bacău)[9].

Referințe[modificare | modificare sursă]