Gara Râmnicu Vâlcea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Gara Râmnicu Vâlcea
Gara Ramnicu Valcea.jpg
Vechea gară Râmnicu Vâlcea, demolată în anul 2013
Informații generale
AdresăFlag of Romania.svg Râmnicu Vâlcea  Modificați la Wikidata
LiniiCalea ferată Podu Olt–Piatra Olt  Modificați la Wikidata
Istoric
Deschisă  Modificați la Wikidata
Alte informații

Gara Râmnicu Vâlcea este singura gară a municipiului Râmnicu Vâlcea și cea mai importantă a județului Vâlcea, precum și una dintre cele mai importante din Oltenia. Gara veche a fost demolată la începutul anului 2013 iar în locul acesteia se construiește o gară modernă.

Prezentare generală[modificare | modificare sursă]

Gara Râmnicu Vâlcea se află situată pe secția secundară 201 Podu Olt - Piatra Olt, secție care face legatura între Transilvania și Oltenia via Valea Oltului. Gara a fost construită în 1887, o dată cu inaugurarea tronsonului Drăgășani – Râmnicu Vâlcea, și se afla situată în apropiere de centrul orașului. Paradoxal, în ciuda faptului că era cea mai importantă gară a județului, nu era și cea mai mare, gara din Drăgășani fiind mai mare. Acest lucru se datorează faptului că, spre deosebire de gara din Drăgășani, gara din Râmnicu Vâlcea nu a fost reconstruită în perioada comunistă. Gara Râmnicu Vâlcea este tranzitată de trenuri aparținând CFR Călători. Vechea gară a fost demolată la începutul anului 2013 iar în locul acesteia se construiește una nouă. Noua gară va avea dotări de ultimă oră, facilități pentru pasageri, parcări, platforme de acces, pasaje subterane și sisteme de supraveghere video. Proiectul este in valoare de 70 de milioane de lei și face parte din programul național de modernizare a stațiilor de cale ferată. [1][2][3]

Linii de cale ferată[modificare | modificare sursă]

Legături feroviare[modificare | modificare sursă]

Din Râmnicu Vâlcea există trenuri zilnice care fac legătura cu Sibiu, Craiova, București Nord și Brașov plus un tren de weekend spre Cluj-Napoca și un tren sezonier spre Mangalia. În ultimii ani gara și-a pierdut din importanță dar, în trecut, avea legături cu mai multe orașe, cum ar fi Pitești sau Iași.

Distanțe față de alte orașe (gări) din România[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ CFR SA va moderniza gările Slatina, Râmnicu Vâlcea și Reșița Sud, accesat la 23 ianuarie 2011
  2. ^ Gara din Râmnicu Vâlcea va fi dărâmată, accesat la 24 ianuarie 2011
  3. ^ Râmnicu Vâlcea, orașul fără gară, adevarul.ro, 23 octombrie 2013, accesat la 23 iunie 2014

Legături externe[modificare | modificare sursă]