Gara Bartolomeu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Gara Bartolomeu
Bartolomeu train station, Brasov (3).jpg
Informații generale
Coordonate45°40′N 25°34′E / 45.66°N 25.57°E
Gări adiacentegara Brașov
gara Cristian[*]
gara Ghimbav[*]  Modificați la Wikidata
Istoric
Deschisă  Modificați la Wikidata
Alte informații
ProprietarCăile Ferate Române  Modificați la Wikidata

Gara Bartolomeu din Brașov este o stație mai mică decât Gara Centrală Brașov, înspre direcția Făgăraș,construită în aceeași perioadă cu Gara Centrală, iar aceasta, datorită faptului că vechea gară nu mai îndeplinea cerințele unei gări pentru care George Barițiu s-a zbătut peste 20 de ani c-a să fie construit, dorința îndeplinindu-se 40de ani mai târziu.

Gara este amplasată în cartierul Bartolomeu, aproape de fostul complex comercial cu același nume. Se află la 3,6 km distanță de gara Centrală.

Înainte de acolo venea și pleca primul tren suburban din România BARTOLOMEU-SATU LUNG.La ora actuală, o parte din linii sunt în iarbă (doar o linie mai fiind acum utilizată.

Gara veche a fost construită la insistențele lui George Barițiu, care s-a zbătut peste 20de ani pe la comisiile de la Viena;datorită faptului că existau numeroase fabrici,iar drumurile grele creeau mari probleme transporturilor de atunci. Dorința lui George Barițiu i s-a îndeplinit după 40de ani când s-a construit acea mică gară după o formă asemănătoare cu al unei gări din germania (cu numele Barthmuhle),după ce căile ferate ungare (MAV) au construit-o alături de Societatea de Căi ferate Vicinale Trei scaune,dar și cu anumite condiții.