Sari la conținut

Alianța Maghiară din Transilvania

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alianța Maghiară din Transilvania
Erdélyi Magyar Szövetség
AbreviereAMT
EMSZ
Oameni cheie
PreședinteZoltán Zakariás
VicepreședințiIstván Csomortányi
Vilmos Mosdóczi
Attila Örs Sorbán
Tibor T. Toró
József Bálint
Szilárd Csorba
Attila Györgyi
Date
Înființat18 ianuarie 2020 (ca alianță)
1 noiembrie 2022 (ca partid prin unirea PPMT și PCM)
SediuStrada Kossuth Lajos nr.20, Odorheiu Secuiesc
Informații
Ideologie oficială
Poziție politicăDreapta
Afiliere europeanăAlianța Liberă Europeană (EFA)
Culori oficiale               Verde, roșu și negru
Senat
0 / 136
Camera Deputaților
1 / 330
[1]
Parlamentul European
0 / 33
Primari
79 / 3.176
Consilieri județeni
7 / 1.340
Consilieri locali
296 / 39.900
Prezență online
emsz.org

Alianța Maghiară din Transilvania (în maghiară Erdélyi Magyar Szövetség, acronim EMSZ) este un partid politic, reprezentant al minorității maghiare din România. Partidul a fost fondat pe 1 noiembrie 2022, prin fuziunea Partidului Popular Maghiar din Transilvania cu Partidul Civic Maghiar.

Partidul este susținător al autonomiei Ținutului Secuiesc potrivit site-ului oficial.[2] De asemenea Alianța a anunțat că va lupta pentru îndeplinirea obiectivului de autonomie pentru Ținutul Secuiesc în ciuda respingerii proiectelor de autonomie de către parlament.[3]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Alianța Maghiară din Transilvania a fost fondată pe 1 noiembrie 2022, după trei ani de negocieri și un proce de fuziune între PPMT și PCM. După anunțarea noii formațiuni, președintele, János Mezei, a declarat pentru agenția maghiară de presă MTI că președinția sa va dura 2 ani până la primul congres care va alege o nouă conducere. Până atunci, președintele se va concentra pe construirea organizației și pe pergătirea partidului pentru alegerile locale din 2024, a mai declarat.[4][5]

În ianuarie 2023, János Mezei a fost condamnat definitiv într-un dosar de șantaj. Mai târziu a demisionat din funcția de președinte al partidului ca urmare a condamnării.[6][7]

În martie 2023, la prima întâlnire a delegaților din cadrul Alianței Maghiare din Transilvania (AMT), care a avut loc la Cristuru Secuiesc, a fost ales în funcția de președinte Zoltán Zakariás. De asemenea, formațiunea politică și-a schimbat sigla.[8][9]

Istorie electorală[modificare | modificare sursă]

Pentru alegerile din 2024, Alianța Maghiară din Transilvania, a încheiat un acord cu UDMR pentru a primi locuri eligibile pe listele UDMR de la alegerile europarlamentare, cât și pentru a forma alianțe locale cu UDMR.[10]

Alegeri locale[modificare | modificare sursă]

Rezultate naționale[modificare | modificare sursă]

Alegeri Consilieri județeni (CJ) Primari Consilieri locali (CL) Poziție
Voturi % Locuri Voturi % Locuri Voturi % Locuri
2020 22,875 0.31
7 / 1.340
24,591 0.32
79 / 3.176
29,715 0.40
296 / 39.900
 15 
2024 TBD TBD TBD TBD TBD TBD TBD TBD TBD TBD

Rezultate pe județ[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Tamás, Lovassy (), Zakariás Zoltán az EMSZ új elnöke (în maghiară), Erdélyi Magyar Szövetség 
  2. ^ „Székelyföld Autonómia Statútuma –Törvénytervezet” (în maghiară). emsz.org. Accesat în . 
  3. ^ „Alianța Maghiară din Transilvania nu renunță: "Există o singură soluție, autonomia". Cotidianul RO. . Accesat în . 
  4. ^ „Două partide maghiare din România au fuzionat. Noul partid se numește Alianța Maghiară din Transilvania (AMT) și promovează autonomia”. G4Media.ro. . Accesat în . 
  5. ^ „Două partide maghiare din România au fuzionat la Cluj. Noul partid se numește Alianța Maghiară din Transilvania (AMT) și promovează autonomia”. actualdecluj.ro. . Accesat în . 
  6. ^ „Șeful Alianței Maghiare din Transilvania condamnat definitiv pentru șantaj. Mezei și-a depus mandatul”. adevarul.ro. . Accesat în . 
  7. ^ „Președintele Alianței Maghiare din Transilvania, Mezei János, a demisionat după condamnarea definitivă pentru șantaj. Liderii partidului acuză "statul paralel". G4Media.ro. . Accesat în . 
  8. ^ „Alianța Maghiară din Transilvania (AMT) și-a ales un nou președinte”. punctul.ro. . Accesat în . 
  9. ^ „Alianța Maghiară din Transilvania (AMT) și-a ales un nou președinte / Consilier al premierului Viktor Orbán: "Alianța să reprezinte și în continuare aspirațiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania". G4Media.ro. . Accesat în . 
  10. ^ Pop, Ioana (). „UDMR a încheiat acorduri electorale cu cele două partide maghiare mai mici din Transilvania”. STIRILE TRANSILVANIEI. Accesat în . 
  11. ^ „Rezultate alegeri”. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]