Partidul Civic Maghiar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Partidul Civic Maghiar - Magyar Polgári Párt
Președinte Jenő Szász
Fondat 2008
Sediu Str. Kossuth Lajos nr. 20, Odorheiu Secuiesc
Ideologie politică centru-dreapta, conservator
Poziție politică centru
Afiliație internațională nu are
Afiliație europeană nu are
Grup europarlamentar nu are
Culori roșu, alb și verde
Site web www.polgariszovetseg.ro
Vezi și Politica României

Partide politice
Alegeri

Partidul Civic Maghiar este un partid de dreapta din România, care are înscrisă în program autonomia Ținutului Secuiesc, precum și obținerea de drepturi mai generoase pentru minorități.

Președintele formațiunii este Jenő Szász, fostul primar al municipiului Odorheiu Secuiesc. Partidul a fost înregistrat oficial în ianuarie 2008.[1][2]

Partidul Civic Maghiar a fost înființat de organizația Uniunea Civică Maghiară (UCM), înființată la rândul ei în iulie 2003[3].

Alegerile din 2004[modificare | modificare sursă]

La alegerile locale din 2004 majoritatea candidaților simpatizanți ai UCM au participat ca independenți ori pe liste comune cu Acțiunea Populară (AP). Cel mai bun rezultat a fost obținut în Harghita, unde 3 membri ai UCM sunt consilieri județeni, iar Jenõ Szász a fost reales primar al municipiului Odorheiu Secuiesc cu 51,5% din voturi.

La alegerile parlamentare UCM a participat pe liste comune cu AP.

Alegerile din 2008[modificare | modificare sursă]

În 2008, după înregistrarea ca partid, a participat la alegerile locale cu mai puțin succes (15 % la nivelul maghiarimii din Ardeal și 37 % la nivelul Ținutului Secuiesc). Jenõ Szász a pierdut președinția Consiliului Județean Harghita față de UDMR, Borboly Csaba. La alegerile parlamentare din același an, PCM n-a participat ca partid sine stătător, ci a avut câțiva candidați independenți în județele Harghita, Covasna și Mureș.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

UCM