Maximin Tracul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Maximin Tracul
Al 27-lea Împărat Roman
Date personale
Nume la naștereGaius Iulius Verus Maximinus
Născutc.173
Tracia/Moesia
Decedataprilie 238
Aquileia, Italia
Cauza decesuluiomor Modificați la Wikidata
Părințiun geto-dac/geto-daci ?
o alană ?
Căsătorit cuCaecilia Paulina
CopiiGaius Iulius Verus Maximus Modificați la Wikidata
ReligieReligia în Roma antică Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
militar[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiTracia[1]
Roma Antică[1] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină[2] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Domnie
Domnie20 martie 235 - aprilie 238
PredecesorAlexandru Sever
SuccesorGordian I și Gordian al II-lea
Imperiul Roman 238 AD
Anul celor șase împărați
Cronologie
Maximin Tracul 235 - aprilie 238
Gordian I 22 martie - 12 aprilie 238
Gordian al II-lea 22 martie - 12 aprilie 238
(împreună cu Gordian I)
Pupienus 22 aprilie - 29 iulie 238
(împreună cu Balbinus)
Balbinus 22 aprilie - 29 iulie 238
(împreună cu Pupienus)
Gordian al III-lea 22 aprilie 238 - 11 februarie 244
(singur din 29 iulie 238)
Succesiune
Precedat de
Dinastia Severilor
Urmat de
-

Gaius Iulius Verus Maximinus (c. 173aprilie 238), cunoscut ca Maximin Tracul (Maximinus Thrax) a fost împărat roman în perioada 235238.

Maximin Tracul este descris de contemporani ca primul împărat roman de origine barbară. El a fost de asemenea primul dintre împărații-soldați. Cu el a început criza secolului III din Imperiul Roman.

Ascensiune[modificare | modificare sursă]

Historia Augusta precizează că Maximin era născut în Tracia sau Moesia, dintr-un tată got și o mamă alană. Dar originea gotă era puțin plauzibilă, întrucât goții s-au stabilit în Balcani, abia la sfârșitul secolului al III-lea. La fel ca majoritatea împăraților din acel secol, Maximin și-a început cariera politică ca simplu soldat, în timpul lui Septimiu Sever prin anul 190. Particularitatea acestui soldat era statura și forța sa fizică neobișnuită, fapt ce i-a permis să urce rapid în grad. Maximin adoptase numele „Tracul” pentru a face cunoscute originile sale. În jurul anului 232 a fost comandant de legiune în Egipt.[3] În 234 a fost numit guvernator al Mesopotamiei. A fost promovat în timpul domniei lui Alexandru Sever (208 – 235), fiind pus comandant pe recruții din Pannonia, ce formau Legiunea a IV Italica. Aceștea îl disprețuiau pe împăratul Alexandru. Împreună cu legiunea Legio XXII Primigenia, Maximin i-a asasinat, în 235, pe Alexandru Sever și pe mama acestuia la Mogontiacum (astăzi Mainz). Garda pretoriană l-a recunoscut pe Maximin ca împărat, iar Senatul și-a dat confirmarea. Fiul lui Maximin cu Caecilia Paulina, Maximus, a fost proclamat Caesar.

Domnie[modificare | modificare sursă]

Consolidarea statului[modificare | modificare sursă]

Maximin a urât nobilimea pe toată durata domniei sale. A început prin a-i elimina pe susținătorii împăratului precedent, care au încercat să-l ucidă de două ori. Prima tentativă de asasinat a fost la fluviul Rin. Un grup de ofițeri, sprijinit de o parte din Senat, a încercat să distrugă un pod peste fluviu, ca să-l lase pe Maximin blocat pe celălalt mal, la cheremul germanicilor. Pe tronul Romei avea să vină senatorul Magnus. Dar conspirația a fost descoperită la timp și răsculații executați. A doua tentativă a avut loc în Mesopotamia, unde foștii arcași ai lui Alexandru l-au proclamat împărat pe Quartinus. Macedo, conducătorul militar al răscoalei, l-a ucis pe Quartinus, pentru că acesta nu garanta niciun avantaj.

Pe plan extern, Maximin s-a luptat cu alemanii, pe care i-a învins pe teritoriul landului Baden-Württemberg de astăzi. După victorie, și-a luat titlul Germanicus Maximus și și-a deificat-o pe soția, Caecilia Paulina. S-a așezat apoi cu armata la Sirmium, în Pannonia, de unde a apărat în iarna 235-236 granița dunăreană de atacurile dacilor liberi și ale sarmațiilor.

Anul celor șase împărați și moartea lui Maximin[modificare | modificare sursă]

În 238, în provincia Africa, guvernatorul Gordian I, împreună cu fiul său, Gordian al II-lea, s-au autoproclamat împărați. Senatul de la Roma i-au sprijinit pe cei doi Gordieni. Maximin și-a luat legiunile din Pannonia și a plecat spre Roma.

Revolta din Africa a fost înfrântă de guvernatorul Numidiei, Capellianus, loial lui Maximin, care l-a înfrânt și ucis pe Gordian II în bătălia de la Cartagina, dispunând de singura legiune din zonă. Gordian I s-a spânzurat când a aflat vestea.

În locul celor doi Gordieni, Senatul a ales ca împărați pe Pupienus și pe Balbinus, doi senatori. Dar poporul a fost nemulțumit de împărații-senatori și a ieșit în stradă, cerându-l pe Gordian al III-lea, nepotul minor al lui Gordian I, pe tron. Pupienus și Balbinus au fost nevoiți să-l asocieze la domnie pe Gordian al III-lea.

În acest timp, Maximin a atacat Italia din nord, pentru a-și recăpăta tronul. Are loc Asediul de la Aquileia. În aprilie 238, Maximin a fost asasinat la Aquileia de soldați din Legiunea a II-a Parthica, nemulțumiți de anarhia ce stăpânea imperiul.[4]

Maximin Tracul, înfățișat pe o monedă.

După câteva zile, Pupienus și Balbinus au fost asasinați de garda pretoriană. Gordian al III-lea a devenit împărat roman.

Politică[modificare | modificare sursă]

Maximin a dublat solda legionarilor, dar în același timp a mărit impozitele, iar perceptorii au devenit extrem de duri.

Spre deosebire de Alexandru Sever, Maximin nu a tolerat creștinismul. Mulți creștini au fost executați (și unii martirizați), precum Papa Ponțian și succesorul său Anteriu.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ IdRef, accesat în  
  3. ^ „Maximin Tracul – uriașul împărat roman care nu a ajuns viu la Roma”, Rador.ro, accesat în  
  4. ^ Southern, Pat. The Roman Empire from Severus to Constantine, Routledge, 2001, pag. 67

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Maximin Tracul


Predecesor:
Alexandru Sever
Împărat Roman
235 - 238
Succesor:
Gordian I și Gordian al II-lea