Gordian al III-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gordian III
Împărat roman

Bust al lui Gordian III
Date personale
Nume la naștereMarcus Antonius Gordianus Pius
Născut20 ianuarie 225
Roma, Imperiul Roman Modificați la Wikidata
Decedat11 februarie 244
Zaitha, Mesopotamia
Părințiun senator roman
Antonia Gordiana
Căsătorit cuTranquillina
CopiiFuria[*][[Furia (daughter of Gordian III)|​]] Modificați la Wikidata
ReligieReligia în Roma antică Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiRoma Antică[1] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriAugust
Domnie
Domnie22 aprilie - 29 iulie 238 (ca și Caesar sub Pupienus și Balbinus; 29 iulie 238 - 11 februarie 244 (singur)
PredecesorPupienus și Balbinus
SuccesorFilip Arabul
Imperiul Roman 238 AD
Anul celor șase împărați
Cronologie
Maximin Tracul 235 - aprilie 238
Gordian I 22 martie - 12 aprilie 238
Gordian al II-lea 22 martie - 12 aprilie 238
(împreună cu Gordian I)
Pupienus 22 aprilie - 29 iulie 238
(împreună cu Balbinus)
Balbinus 22 aprilie - 29 iulie 238
(împreună cu Pupienus)
Gordian al III-lea 22 aprilie 238 - 11 februarie 244
(singur din 29 iulie 238)
Succesiune
Precedat de
Dinastia Severilor
Urmat de
-

Marcus Antonius Gordianus Pius (20 ianuarie 225 - 11 februarie 244), cunoscut sub numele de Gordian al III-lea, a fost un împărat roman între 238 - 244. El a fost fiul Antoniei Gordiana și al unui senator al cărui nume nu este cunoscut (a decedat înainte de 238).

În anii 242-244, el a luptat pe frontiera cu Dunărea, apoi a declarat o campanie împotriva Imperiului Sasanid, în timpul căreia a murit în Mesopotamia.

Ascensiune[modificare | modificare sursă]

După asasinarea lui Alexandru Sever, în 235, împărat roman a ajuns Maximin Tracul. Ca răspuns la această rebeliune, Gordian I, loial lui Sever, s-a declarat împărat în 238. Chiar dacă și Gordian I și fiul său, Gordian al II-lea, au murit doar după o lună de domnie, Marcus Antonius Gordianus Pius - nepotul lui Gordian I -, pe atunci în vârstă de doar 13 ani, a devenit popular în rândul poporului, cu ajutorul mamei sale, Antonia Gordiana.

Senatul, după moartea lui Gordian I, i-a pus pe tronul Romei pe Pupienus și pe Balbinus. Aceștia nu erau foarte populari și astfel, Gordian al III-lea a fost ridicat la rangul de Caesar (co-împărat). După înfrângerea lui Maximin Tracul, Pupienus și Balbinus au fost asasinați, iar Gordian al III-lea a devenit împărat, pe 29 iulie 238.

Domnie[modificare | modificare sursă]

Monedă celebrând căsătoria dintre Gordian III şi Tranquillina, Augusta

Pe timpul domniei micului Gordian, familiile nobiliare au condus, de fapt, imperiul. Sabinianus, în 240, s-a revoltat în Africa de vest și s-a declarat împărat. Însă el a fost repede înfrânt de guvernatorul Mauretaniei.

În 241, Gordian al III-lea l-a făcut pe Timesitheus, un politician abil, prefect al gărzii pretorienilor. De aici înainte, Timesitheus a cârmuit de fapt Imperiul, Gordian fiind și minor. În mai 241, Gordian s-a căsătorit cu fiica prefectului, Tranquillina, care a primit titlul de Augusta.

În acea perioadă, germanicii atacau necontenit granița romană de pe Rin și Dunăre, iar perșii sasanizi atacau provinciile asiatice. Când Shapur I al perșilor a atacat și cucerit provincia Mesopotamia, Gordian a deschis pentru ultima oară în istoria romană ușile Templului lui Ianus (asta însemna că era război) și a trimis o armată imensă sub comanda lui Timesitheus către est. Perșii au fost înfrânți în Bătălia de la Resaena (243), iar teritoriile pierdute au fost recucerite. Pe când Gordian plănuia o campanie de și mai mare aploare împotriva Persiei, Timesitheus s-a înbolnăvit și a murit. Astfel, campania a fost anulată.

Timesitheus a fost înlocuit în funcția de prefect de către Filip Arabul, un sirian ambițios. Acesta a pornit împotriva Persiei în 244, dar a fost înfrânt în bătălia de la Misiche (azi Fallujah, Irak). După bătălie, este probabil ca Filip să-l fi ucis pe Gordian la Zaitha, pe malul Eufratului. Dar cauza morții lui Gordian III nu este sigură și este disputată și acum de istorici.

Gordian a fost zeificat după moarte de către Senat, pentru că acesta se temea de o posibilă revoltă a poporului.



Predecesor:
Pupienus și Balbinus
Împărat Roman
238 - 244
Succesor:
Filip Arabul


Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Gordian al III-lea
  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în