Moesia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Balcanii într-un Atlas din 1886
(provincia Moesia este trasată cu contur galben)
Ancient balkans 4thcentury.png

Moesia, scris uneori și Moësia, a fost provincia romană antică situată azi pe teritoriul statelor Serbia, Bulgaria și România. Geografic era cuprinsă între Marea Neagră la est, Munții Balcani și Munții Sar la sud, râul Drina la vest, și fluviul Dunărea la nord. Între anii 102-117, la Moesia Inferior au fost atașate și unele regiuni nord-dunărene (cea mai mare parte a Munteniei de azi și sudul Moldovei).

Ea era locuită de mai multe triburi de origine tracică: bessii - pe cursul superior al râului Marița; dantheletii - cam în zona Sofiei de azi; dardanii - în partea de sud a Serbiei de astăzi; tribalii - în regiunea Plevnei; și de la tribali pe ambele maluri ale Dunării până la Marea Neagră trăiau geții, care la sud de Dunăre se mai numeau și moesi.

Administrativ, era împărțită în Moesia Superior și Moesia Inferior.

Populațiile romanizate (actualmente români) au rezistat presiunii de slavizare (inițiată în secolele V-VII-lea, odată cu sosirea slavilor în Peninsula Balcanică) numai în unele areale mărginașe din vecinătatea Dunării (în Timoc și în Dobrogea). O parte din străromânii aceștia au fost împinși spre sud, în munți, iar descendenți ai acestora au devenit vorbitori ai dialectelor românești sud-dunărene, aromân și megleno-român.

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Din istoria militară a Moesiei Superior și a Daciei: legiunea a VII-a Claudia și legiunea a IIII-a Flavia, Doina Benea, Editura Dacia, 1983

Legături externe[modificare | modificare sursă]