Henric al III-lea al Franței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Henric al III-lea
Rege al Franței și al Poloniei
Mare Duce de Lithuania; Conte de Provence
Anjou 1570louvre.jpg
Domnie 30 mai 15742 august 1589
Încoronare 13 februarie 1575
Nume complet Alexandre-Édouard de Valois-Angoulême
Născut 19 septembrie 1551
Castelul Fontainebleau, Franța
Decedat 2 august 1589 (37 de ani)
Saint-Cloud, France
Predecesor Carol al IX-lea
Succesor Henric al IV-lea
Căsătorit cu Louise de Lorraine-Vaudémont
Casa Regală Casa de Valois
Tată Henric al II-lea
Mamă Catherina de' Medici
Înmormântat Biserica Saint Denis, Franța

Henric al III-lea (în franceză Henri III, în poloneză Henryk) (19 septembrie 15512 august 1589) din dinastia Valois a fost rege al Franței între 1574 - 1589 și Rege al Poloniei între 1573 și 1574 cu titlul de Henric de Valois.

Henric s-a născut la Castelul de la Fontainebleau, actualmente în departamentul Seine-et-Marne, și a fost cel de al patrulea fiu al regelui Henric al II-lea și al Catherinei de Medici. A fost nepot al lui Francisc I, frate al lui Francisc al II-lea și al lui Carol al IX-lea. La naștere a fost botezat Alexandre-Édouard, în 1560 a fost numit Duce de Angoulême și Duce de Orleans, în 1566 Duce de Anjou iar în 1564 numele lui i-a fost schimbat în Henric.

Henric a fost considerat de către mama sa ca fiind fiul său favorit, lucru ce i-a atras animozitatea fraților mai mari. Starea de sănătate fragilă a fratelui mai mare Henric al II-lea a făcut ca coroana să revină fratelui acestora, Carol al IX-lea. În timpul domniei acestuia Henric a participat la războaiele religioase contra protestanților hughenoți. În 1573 este ales ca primul Rege al Uniunii Polono-Lituaniene, dar la trei luni după încoronare este nevoit să părăsească tronul datorită decesului fratelui său Carol al IX-lea din motive de sănătate.

În 1575 se căsătorește cu Louise de Lorraine-Vaudémont dar aceștia nu au nici un copil împreună. În 1576 semnează Edictul de la Beaulieu care acordă numeroase concesii protestanților. Opoziția din partea elementelor catolice ale societății franceze a făcut însă ca regele să fie nevoit să retracteze majoritatea acestor libertăți. În războiul civil care a urmat, Henric este asasinat de călugărul dominican Jacques Clément. Datorită decesului în 1584 al ultimului său frate, dinastia Valois se stinge, iar tronul revine lui Henric al III-lea de Navara care devine Henric al IV-lea al Franței, primul monarh din Dinastia Burbon.


Predecesor:
Carol al IX-lea
Regele Franței
1574 - 1589

Succesor:
Henric al IV-lea


Predecesor:
Sigismund al II-lea Augustus
Regele Poloniei
1573 - 1574

Succesor:
Ștefan BáthoryCommons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Henric al III-lea al Franței