Robert al II-lea al Franței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Excomunicarea lui Robert cel Pios de Jean-Paul Laurens.

Robert al II-lea (franceză Robert II le Pieux) (27 martie 972 - 20 iulie 1031) a fost regele Franței. A domnit între 996-1031, fiu al lui Hugo Capet, reprezentant din Dinastia Capețienilor, fiul lui Hugo Capet, rege al Franței și Adelaida de Aquitania.

Asocierea[modificare | modificare sursă]

Imediat după încoronare, tatăl lui Robert, Hugo Capet l-a asociat la domnie, pentru a fi sigur că va ocupa scaunul regal. Asocierea a fost un fenomen aparte care se manifesta, atunci când legitimitatea dinastică era contestabilă. Pretextul a fost găsit odată cu plecarea lui Hugo împotriva maurilor, fiindcă era nevoie de un rege, în cazul în care va deceda în război.

Aceast lucru a fost posibil, doar fiindcă Hugo Capet avea o experiență bogată în artele politice și controla nobilimea feudală. Robert al II-lea a fost încoronat la 30 decembrie 987. În mare măsură după moartea lui Hugo din 996, Robert nu a avut dispute legate de succesiunea la tron, însă a avut destule conflicte cu papalitatea.

Papalitatea[modificare | modificare sursă]

Robert al II-lea și-a luat în serios activitatea regală în anii 990, ajutându-și tatăl în anul 991, când a oprit Episcopul Franței de a pleca în Sfântul Imperiu Roman cu motivul Sinodului inițiat de Papa Ioan al XV-lea, unde Hugo Capet căzuse în dizgrație.

"Cel Pios"[modificare | modificare sursă]

Robert, în afara problemelor pe care le-a avut cu papalitatea din caza problemelor matrimoniale, a fost un catholic foarte devotat, fiind numit "Cel Pios". A avut înclinații muzicale, fiind compozitor, memebru al corului și poet, făcând din palatul său un loc al singurătății religioase, unde conducea liturgiile de dimineață și vesperile în haine regale. Oricum faptul că era pios, era datorat intoleranței sale religioase, pedepsind cu asprimea ereticii.


Predecesor:
Hugo Capet
Regele Franței
996-1031

Succesor:
Henric I