Ludovic al IV-lea al Sfântului Imperiu Roman
Ludovic IV de Bavaria (cunoscut și ca Ludovic Bavarezul) de Wittelsbach (n. , München, Ducatul de Bavaria – d. , Puch(d), Bavaria, Germania) a fost duce de Bavaria între 1294 și 1301 împreună cu fratele său Rudolf I și conte palatin până în 1329. Din 20 octombrie 1314 a fost Rege al Romanilor (Rex Romanorum) iar pe 17 ianuarie 1328 este încoronat Împărat al Sfântului Imperiu Roman. Ludovic a murit pe 11 octombrie 1347 când a suferit un accident vascular cerebral în timpul unei vânători de urși, la Puch, lângă Fürstenfeldbruck. A fost înmormântat în Frauenkirche din München.
A dus o luptă îndelungată cu Frederic de Habsburg (cel Frumos), inițial pentru tutelajul ducilor de Bavaria, iar la moartea lui Henric al VII-lea pentru coroana regală germană, fiecare dintre cei doi fiind susținuți de tabere opuse. În 1322 la Bătălia de la Mühldorf Frederic este învins și luat prizonier. În 1325, la presiunea papalității și a unei părți din susținători, Ludovic hotărăște să îl reabiliteze pe Frederic și să stabilească un mod de a conduce împreună Imperiul. Astfel Frederic devenea Rege al Germaniei iar Ludovic, împărat. Frederic renunță însă în 1326 la moartea fratelui său când s-a retras în ducatul Austria pentru a-l conduce până la moartea sa în 1330.
În 1327, Ludovic este încoronat rege al Italiei la Milano iar în 1328 acesta ocupă Roma și este încoronat împărat de către decanul de vârstă al nobilimii romane. Fiind în conflict cu Papa Ioan al XXII-lea, un aliat al Regelui Franței, Ludovic îl instalează pe Nicolae al V-lea ca Antipapă, acesta fiind detronat la părăsirea Romei de către Ludovic. Datorită conflictului cu Papalitatea, în 1338 principii electori hotărăsc să acorde în viitor titlul imperial automat la alegerea regelui Germaniei, fără a mai aștepta acordul Papalității.
Ludovic a fost protector al Cavalerilor Teutoni care au înființat Statul monastic al Cavalerilor Teutoni pe malul Balticii. În interiorul Imperiului s-a concentrat pe dezvoltarea orașelor, numele lui fiind asociat cu numeroase privilegii. Politica sa dinastică a favorizat casa sa regală și pe cea de Habsburg, ceea ce a dus la declanșarea unui conflict cu Casa de Luxemburg. Un conflict de lungă durată a fost evitat de moartea neașteptată a lui Ludovic în 1347.
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ a b „Ludovic al IV-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman”, Gemeinsame Normdatei, accesat în
- ^ a b c Kindred Britain
- ^ a b c The Peerage
Predecesor: Henric VII |
Rege al Germaniei în opoziție și apoi împreună cu Frederic cel Frumos 1314 - 1347 |
Succesor: Carol IV |
Predecesor: Henric VII |
Sfânt Împărat Roman 1328 - 1347 |
Succesor: Carol IV |