Joe Biden

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Joseph Biden)
Joe Biden

Portret oficial, 2021
Date personale
Nume la naștereJoseph Robinette Biden Jr.
Născut (81 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Scranton, Pennsylvania, Pennsylvania, SUA[5] Modificați la Wikidata
Părinți
  • Joseph Robinette Biden Sr.
  • Catherine Eugenia Finnegan
Frați și suroriValerie Biden Owens[*][[Valerie Biden Owens (American political strategist)|​]][5]
James Biden[*][[James Biden (brother of U.S. President Joe Biden)|​]][6]
Francis Biden[*][[Francis Biden (brother of U.S. President Joe Biden)|​]][6] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu
  • Neilia Hunter (c. 1966; died 1972)
  • Jill Jacobs (c. 1977)
Număr de copii4 Modificați la Wikidata
CopiiBeau Biden[*][[Beau Biden (American politician and lawyer (1969–2015))|​]][6]
Naomi Biden[*][[Naomi Biden (daughter of Joe Biden (1971-1972))|​]][5]
Hunter Biden[*][6]
Ashley Biden[*][[Ashley Biden (American social worker and fashion designer)|​]][7] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii[6] Modificați la Wikidata
Religiecatolicism[8] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
avocat
cadru didactic universitar[*]
scriitor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiWashington, D.C.
Wilmington[7] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[9][10] Modificați la Wikidata
Avere9.000.000 de dolar americani[11] Modificați la Wikidata
Al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Deținător actual
Funcție asumată
20 ianuarie 2021
VicepreședinteKamala Harris
Precedat deDonald Trump
Vicepreședinte al Statelor Unite
În funcție
20 ianuarie 2009 – 20 ianuarie 2017
PreședinteBarack Obama
Precedat deDick Cheney
Succedat deMike Pence

PremiiII šķiras Triju Zvaigžņu ordenis[*][[II šķiras Triju Zvaigžņu ordenis |​]]
Medalia Prezidențială pentru Libertate[*] ()
Hilal-e-Pakistan[*][[Hilal-e-Pakistan (second-highest grade of the Order of Pakistan)|​]] ()
Ellis Island Medal of Honor[*][[Ellis Island Medal of Honor (American award presented annually to American citizens, both native-born and naturalized)|​]] ()
Maarjamaa Risti I klassi teenetemärk[*][[Maarjamaa Risti I klassi teenetemärk (part of the Order of the Cross of Terra Mariana)|​]] ()
cminda giorgis saxelobis gamarǰvebis ordeni[*][[cminda giorgis saxelobis gamarǰvebis ordeni (order of Georgia)|​]]
orden Svobodî[*][[orden Svobodî (Ukrainian order)|​]]
Gran Cruz de la Orden de Boyacá[*][[Gran Cruz de la Orden de Boyacá (Colombian award)|​]] ()
Laetare Medal[*][[Laetare Medal (award for American Catholics conferred by the University of Notre Dame)|​]] ()
...mai multe...
Partid politicDemocrat
Alma mater
Semnătură
Prezență online

Joseph Robinette „Joe” Biden, Jr. (n. , Scranton, Pennsylvania, Pennsylvania, SUA) este un politician american, al 46-lea președinte al Statelor Unite. Membru al Partidului Democrat, a fost al 47-lea vicepreședinte din 2009 până în 2017 în timpul mandatelor președintelui Barack Obama și a reprezentat statul Delaware în Senatul Statelor Unite din 1973 până în 2009.

Crescut în Scranton, Pennsylvania și New Castle County, Delaware, Biden a studiat la Universitatea din Delaware înainte de a obține diploma de drept de la Universitatea Syracuse în 1968. A fost ales în New Castle County Council în 1970 și în 1972, la 29 de ani, senator în Senatul SUA pentru Delaware. Biden a fost membru pentru o lungă perioadă de timp al Comitetului pentru relații externe al Senatului și, în cele din urmă, a devenit președintele acestuia. De asemenea, a prezidat Comisia judiciară a Senatului din 1987 până în 1995, abordând politica privind drogurile, prevenirea criminalității și problemele libertăților civile; a condus efortul de a trece Legea privind controlul criminalității violente și Legea privind violența împotriva femeilor și a supravegheat șase audieri de confirmare ale Curții Supreme a SUA, inclusiv audierile contencioase pentru Robert Bork și Clarence Thomas. A candidat fără succes la nominalizarea la președinția democratică în 1988 și 2008. Biden a fost reales în Senat de șase ori și a fost al patrulea senator ca decan de vârstă când a devenit vicepreședintele lui Barack Obama după ce au câștigat alegerile prezidențiale din 2008.

Pe parcursul a opt ani ca vicepreședinte, Biden s-a bazat pe experiența sa din Senat și a reprezentat frecvent administrația în negocierile cu republicanii din Congres, inclusiv în legea privind controlul bugetului din 2011, care a rezolvat o criză a plafonului datoriilor și Legea americană de scutire a contribuabililor din 2012, care se adresa iminentului „abis fiscal”. De asemenea, a supravegheat cheltuielile cu infrastructura în 2009 pentru a contracara Marea Recesiune. În ceea ce privește politica externă, Biden a fost un consilier apropiat al președintelui și a jucat un rol principal în proiectarea retragerii trupelor americane din Irak în 2011. În ianuarie 2017, Obama i-a acordat lui Biden Medalia prezidențială a libertății cu distincție, devenind primul președinte care a primit această medalie înainte de a prelua funcția.

La 25 aprilie 2019, Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. El a devenit prezumtivul candidat democrat în aprilie 2020 și a atins pragul delegat necesar pentru a obține nominalizarea în iunie 2020. Biden și Kamala Harris i-au învins pe președintele în exercițiu Donald Trump și vicepreședintele Mike Pence la alegerile generale. Biden este cel mai în vârstă președinte ales, primul din Delaware și al doilea președinte catolic. Activitatea sa timpurie în calitate de președinte s-a concentrat pe propunerea, lobby-ul și, în cele din urmă, semnarea legii care a ajutat la accelerarea recuperării Statelor Unite de la efectele economice și asupra sănătății ale pandemiei COVID-19 și recesiunii în curs, precum și o serie de ordine executive. Ordinele lui Biden au abordat pandemia și au inversat mai multe politici ale administrației Trump, inclusiv prin realăturarea în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Date generale[modificare | modificare sursă]

Biden s-a născut în Scranton, Pennsylvania,[12] fiul lui Joseph Robinette Biden Sr. (1915–2002)[13] și Catherine Eugenia "Jean" (născută Finnegan; 1917–2010).[14] Mama sa, Jean, era de origine irlandeză,[15][16][17] în timp ce tatăl său, de asemenea de origine irlandeză, avea și origini englezești și franceze.[18][17]

Pe 27 august 1966, Biden, atunci student la drept, s-a căsătorit cu Neilia Hunter, care venea dintr-o familie influentă din Skaneateles, New York. El era înscris la Universitatea Syracuse.[19][20][21]

La 3 ianuarie 1973 Biden a devenit senator, avea 30 de ani (vârsta minimă pentru a deveni un senator american) și astfel el a devenit al șaselea cel mai tânăr senator din istoria Statelor Unite.[22] Biden a fost ulterior ales de șase ori, în alegerile din 1978, 1984, 1990, 1996, 2002 și 2008, obținând de obicei aproximativ 60 la sută din voturi.[23]

La 23 august 2008, Barack Obama l-a ales pe Joe Biden drept candidat la funcția de vicepreședinte.[24] El a devenit vicepreședinte la 20 ianuarie 2009. Biden este primul vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii din Delaware,[25] și primul romano-catolic care ajunge în această funcție.[26]

Foștii președinți Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama l-au felicitat pe Biden pentru victoria în alegerile prezidențiale.[27][28] De asemenea, a fost felicitat de fostul guvernator al Floridei, Jeb Bush.[27] Mulți șefi de stat sau de guvern din diverse țări ale lumii l-au felicitat la rândul lor.[27] Din partea României l-a felicitat președintele Klaus Iohannis,[29] iar din partea Republicii Moldova, acesta a fost felicitat de către președinta Maia Sandu.[30]

Publicații[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Joe Biden”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ a b Joe Biden, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  3. ^ a b Joe Biden, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b Joseph Robinette Biden, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  5. ^ a b c John M. Broder[*][[John M. Broder (journalist and member of the editorial board of The New York Times)|​]] (), Father’s Tough Life an Inspiration for Biden (în engleză), The New York Times, accesat în  
  6. ^ a b c d e https://www.gala.fr/stars_et_gotha/joe_biden  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ a b https://www.la-croix.com/Monde/joe-biden-actualite-info  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ https://www.npr.org/sections/politicaljunkie/2009/01/the_first_catholic_vice_presid.html?t=1604805072149  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  10. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  11. ^ https://www.forbes.com/sites/michelatindera/2019/08/28/joe-bidens-net-worth-how-the-2020-presidential-candidate-built-a-9-million-fortune/#1ad6b999104d  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  12. ^ „Timeline of Biden's life and career”. San Francisco Chronicle. Associated Press. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ „Joseph Biden Sr., 86, father of the senator” (fee required). The Philadelphia Inquirer. . p. B4. 
  14. ^ Chase, Randall (). „Vice President Biden's mother, Jean, dies at 92”. WITN-TV. Associated Press. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ Smolenyak, Megan (). „Joe Biden's Irish Roots”. Huffington Post. Accesat în . 
  16. ^ „Number two Biden has a history over Irish debate”. The Belfast Telegraph. . Accesat în . 
  17. ^ a b Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite witcover
  18. ^ Smolenyak, Megan (). „Joey From Scranton—Vice President Biden's Irish Roots”. Irish America. Accesat în . 
  19. ^ „Timeline of Biden's life and career”. San Francisco Chronicle. Associated Press. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ Broder, John M. (). „Father's Tough Life an Inspiration for Biden”. The New York Times. Accesat în . 
  21. ^ Bumiller, Elisabeth (). „Biden Campaigning With Ease After Hardships”. The New York Times. Accesat în . 
  22. ^ „Youngest Senator”. United States Senate. Accesat în . 
  23. ^ Chase, Randall (). „Biden Wages 2 Campaigns At Once”. Fox News. Associated Press. Accesat în . 
  24. ^ Sidoti, Liz (). „Obama picks Biden for veep”. San Francisco Chronicle. Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ „Think you know your election trivia?”. CNN. . Accesat în . 
  26. ^ Gaudiano, Nicole (). „VP's home awaits if Biden chooses”. The News Journal. Arhivat din original la . Accesat în . 
  27. ^ a b c https://edition.cnn.com/politics/live-news/trump-biden-election-results-11-07-20/index.html
  28. ^ „Oud-president Bush feliciteert Biden • Team Trump spant 'vier of vijf' rechtszaken aan”. NOS (în neerlandeză). . Accesat în . 
  29. ^ „Klaus Iohannis l-a felicitat pe Joe Biden, noul președinte al Statelor Unite”. Stirileprotv.ro. . Accesat în . 
  30. ^ „Maia Sandu l-a felicitat pe Joe Biden cu ocazia învestirii în funcție: „Îmi exprim speranța că SUA vor rămâne un prieten apropiat Republicii Moldova””. TV8. . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Joe Biden